пятница, 13 июня 2014 г.

Здоров’я кожного – багатство всіх

Своє професійне свято медики зустрічають в умовах реорганізації закладів охорони здоров’я. Про це веде мову головний лікар Щорської центральної райлікарні М.В. КУЦЕНКО.


- Миколо Вікторовичу, як нині діє медична галузь району, яка її структура, які пріоритети?
- Надання первинної медико-санітарної допомоги – перш за все. Цим нині займаються фельдшерські пункти та сільські лікарські амбулаторії. Сімейні лікарі працюють у Щорсі (А.Ф. Королецький), Тур’ї (В.О. Цуприк) та Петрівці (І.А. Ващенко). Вони будуть вести людину від народження до глибокої старості, знатимуть усі нюанси сім’ї. До ЦРЛ увійшли стаціонарні відділення й поліклінічне з вузькими фахівцями. Відкрито комунальну установу «Щорський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» на чолі з В.В. Тарасюком, яка об’єднала сільські лікарські амбулаторії, фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти, дільничних лікарів і педіатрів у м.Щорс. Це дало можливість більш ефективно та раціонально надавати допомогу населенню, особливо в сільській місцевості. Півтора року діє як окремий структурний підрозділ служба швидкої допомоги. Як позитив слід відзначити покращення якості обслуговування населення й що особливо приємно – значно поліпшилося медикаментозне забезпечення.


- Районна лікарня діє як добре налагоджений живий механізм. Мешканці району звикли, що тут вони завжди отримають кваліфіковану допомогу. Давайте поговоримо про фахівців, які тут працюють.
- Щорська ЦРЛ потужністю 190 ліжок має терапевтичне, хірургічне, пологове, дитяче, неврологічне, інфекційне, гінекологічне та інші відділення. Фахову допомогу завжди готові надати 46 лікарів, із яких троє – загальної практики. Добре зарекомендували себе завідуюча неврологічним відділенням М.О. Макарчук, завідуюча дитячою консультацією О.І. Шарпан, висококваліфікований спеціаліст, завідуючий відділенням анестезії та реанімації М.А. Мохнюк. У переддень професійного свята хочу подякувати за сумлінну працю завідуючій Єлінським ФП Т.М. Швидкій, старшому фельдшеру швидкої допомоги Л.М.Полевій, медсестрам поліклінічного відділення О.М. Бобик, кабінету довіри Ю.О. Мохневій, процедурній – Н.І. Гордійко. Велике навантаження несуть процедурні медсестри терапевтичного і хірургічного відділень О.Г. Величко та С.М.Тулякова. Значною мірою порядок і стабільну роботу стаціонарних відділень забезпечують старші медичні сестри реанімації Ю.М. Тєлєгіна, хірургії Р.А. Довбиш, терапії А.А. Лагута, гінекології В.О. Жолобецька, поліклініки Т.Т. Луговська та дитячого відділення В.М. Демиденко. Весь високопрофесійний колектив стоматологічного відділення справляється зі своїми завданнями під мудрим керівництвом Н.І. Рожок. Лікарі не можуть працювати без досліджень клініко-діагностичної лабораторії на чолі з Н.М. Полковниченко та баклабораторного відділу - керівник Р.В.Кодинець. Можливість на місці проводити діагностику й профілактичні бактеріологічні дослідження, у тому числі обстеження працівників бюджетної сфери, зняла соціальну напругу, особливо в педагогічних колективах. Не обійтися нам без таких служб, котрі забезпечують нормальне функціонування лікарні, як рентгенкабінет, бухгалтерія, стерилізаційна, кухня, господарчий підрозділ, гараж тощо.
- На чому зосереджуються медичні працівники у 2014 році?
- Головним пріоритетом на поточний рік визнано покращення медичної допомоги матерям та дітям, раннє виявлення та лікування соціально значущих хвороб та подальше впровадження первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики сімейної медицини. Серед беззаперечних торішніх досягнень можна назвати зменшення у 3,5 раза смертності від туберкульозу. Це свідчить про ефективність роботи всього ланцюга - від фельдшерських пунктів до фтизіатра та фізкабінету. Проводиться велика робота по забезпеченню розвитку молодого покоління. Пріоритетним залишається ефективне вирішення проблем дитинства: торік ми підтвердили статус «Лікарні, доброзичливої до дитини». У нас давно запроваджені й користуються популярністю партнерські пологи та сумісне перебування у пологовому будинку матері й дитини. Помітно додалося роботи нашим фахівцям у зв’язку з відомими подіями на сході України: захисники Вітчизни у поліклініці проходять медичну комісію до Збройних сил. У такий напружений час вдається поліпшувати матеріально-технічну базу закладів охорони здоров’я. За ПРООНівською програмою свого часу був відремонтований ФП у Кучинівці, Єліному та Тур’янська СЛА, зараз роботи завершуються у Старих Боровичах. Практично у всіх відділеннях ЦРЛ проведено ремонт, нині триває у неврологічному. Багато зроблено в поліклініці. Тож до свого професійного свята ми прийшли в гарному настрої. Хочу побажати своїм колегам здоров’я, незгасного оптимізму, віри в щасливе майбутнє України.
- Дякую за розмову.

Інтерв’ю взяла Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий