пятница, 20 июня 2014 г.

Ситуація на кордоні

До редакції надходить чимало звернень місцевих мешканців з проханням надати інформацію – яким чином до них можуть приїхати родичі або друзі з Росії. Людей цікавить: чи не виникне у гостей проблем при перетині кордону. За роз’ясненням ми звернулися до начальника відділу прикордонної служби «Щорс» майора О.В.Шапоренка. (Очолюваний ним підрозділ здійснює контроль за пасажирськими та вантажними перевезеннями на залізниці).




– Протягом останніх кількох місяців Державна прикордонна служба України вживає заходи для недопущення проникнення на нашу територію іноземців, які можуть взяти участь у дестабілізації ситуації. (Причина загальновідома: анексія Росією Криму й масова участь російських громадян у терористичних акціях на сході України). Що стосується ВПС «Щорс», то за цей період відмовлено у в’їзді до нашої країни майже двом сотням росіян. Причини були різними. Зазвичай це невідповідність вимогам щодо наявності необхідних документів. Відразу варто зауважити, що жінки, діти, юнаки до 16 років і чоловіки старші 60 пропускаються через кордон без проблем, в усній формі пояснивши мету подорожі. А ось чоловіча вікова категорія від 16 до 60 – під пильною увагою. Щоб потрапити в Україну, їм потрібно: документи, що підтверджують родинні зв’язки в Україні; тяжку хворобу або смерть близьких родичів; засвідчені оригінали (або копії) запрошень від юридичних чи фізичних осіб; документи, що підтверджують працевлаштування в Україні громадян РФ; посвідка про тимчасове або постійне проживання в Україні; документи, що підтверджують транзитну мету поїздки територією України; документи, що підтверджують займану посаду (для обслуговуючого персоналу транспортних засобів); запрошення державних органів або організацій України; документи, що підтверджують участь громадян РФ у міжнародних або міждержавних форумах, які проводяться в Україні; посвідчення закордонного українця; посвідчення члена екіпажу морського або повітряного судна; слідування разом з неповнолітніми дітьми; бути водієм вантажного автомобільного транспортного засобу, який здійснює міжнародні перевезення.
Найкращий же варіант, це коли до нашого відділу ПС у Щорсі приходять місцеві мешканці й пишуть заяву: такого то числа до мене з Росії приїде родич (вказується прізвище), якого я запросив до себе в гості й несу відповідальність за нього. Таких звернень у нас буває зараз по кілька на день.
Мешканці Щорсівщини повинні з розумінням поставитися до таких заходів, адже в країні триває війна й не всі візитери-росіяни хочуть потрапити в Україну з добрими намірами. Прикордонники вже неодноразово вилучали у пасажирів деяких потягів військову форму й елементи спорядження, багнет-ножі, газові балончики, карти української території та інші підозрілі предмети. Деяким росіянам після цього відмовлено у в’їзді до України протягом трьох років.
Тим особам, яких знімають з потяга у залізничному пункті пропуску «Хоробичі», доводиться повертатися назад зворотнім рейсом. (До речі, існує домовленість із провідниками вагонів: вони заздалегідь попереджають пасажирів-росіян, які їдуть в Україну, про існуючі вимоги прикордонного контролю). Варто зауважити, що пасажиропотік залізницею в південному напрямку дуже зменшився. Якщо раніше в цей період у потязі «Мінськ – Сімферополь» їхало по 500-600 людей, то нині – удвічі, а то й утричі менше.
Загалом, якщо у мешканців Щорсівщини виникають запитання стосовно проходження прикордонного контролю, вони можуть звернутися за додатковими роз’ясненнями до ВПС «Щорс», який знаходиться по провулку Клубному. Тел. 2-12-50.

Комментариев нет:

Отправить комментарий