пятница, 20 июня 2014 г.

Коли злодіям вже не щастить

Ще з минулого літа в розділі кримінальної хроніки нашої газети почали часто з’являтися повідомлення про доволі однотипні злочини, скоєні в Щорсі. То гараж уночі хтось обікраде, то пальне із баку машини зіллє. «Робота» ця мала певні характерні ознаки, тож цілком логічним стало припущення: в нашому краї діє організована група негідників. Людей хвилювало питання: чи довго триватиме подібне неподобство?


І ось 11 червня нинішнього року правоохоронці провели затримання трьох мешканців Щорсівщини (двох братів з Чепельова – 1990 і 1996 рр.н. і юнака з Михайлівки – 1995 р.н.). Детальніше про все читачам «Променя» розповів начальник місцевого райвідділу міліції А.В. Зеляк.

– Злочинна діяльність трьох наших земляків виявилася дійсно масштабною. Знайомі вони були понад чотири роки, але «за справу» активно взялися торік. Попередньо проводили розвідку (на мопедах їздили містом, обираючи перспективні об’єкти). Один з них свого часу навчався в профучилищі, тож непогано орієнтувався на довколишній території. У темну пору доби виявляли залишені без нагляду автомобілі й зливали пальне. Для ефективності процесу навіть обзавелися спеціальним пристроєм, що прискорював перекачування в каністру. Найбільшим успіхом злодіїв стала крадіжка кількох сотень літрів солярки з фури, яка стояла на території одного підприємства. Не гребувало кримінальне тріо і нагодою поцупити автомагнітолу. Стосовно гаражів, то їхня методика була простою, але зухвалою. Зазвичай ломиком вони зривали навісний замок з воріт чи дверей й забирали інструменти, обладнання, набори ключів тощо. (Одному мешканцю Щорса у вересні явно не пощастило: непрохані гості аж тричі побували в його гаражі. Спочатку вкрали акумулятор, потім – гумовий човен, згодом – електроінструмент). Показово, що в деяких обікрадених домогосподарствах хазяї утримували собак, проте навіть гавкіт цих сторожів не відлякав злочинців.
Треба визнати: хлопцям таланило. Інколи вони скоювали злочини щотижня, але до рук правоохоронців не потрапляли. Більше того - апетити зростали, й вони розширили географію своєї «діяльності». Наразі існують підозри стосовно їхньої причетності до скоєння 26 (!) крадіжок у Городнянському, 3 – у Ріпкинському, 4 – у Коропському, 2 – у Семенівському й ще 3 – у Корюківському районах. На рахунку групи – викрадений автотранспорт (машини розбирали на запчастини, а від одного мопеда в них залишився непроданим лише бак), сільгосптехніка (невеличкий трактор, який перегнали на Щорсівщину своїм ходом), сівалка, навіть – деревообробний верстат. Дещо з незаконно привласненого майна вони продали, дечим – користувалися вдома. Тут доречним буде згадати про доволі дивну поведінку родичів злочинців. Невже в них не виникали запитання: звідки всі ці речі? З трьох крадіїв двоє були безробітними, один – працював у сільгоспідприємстві. Чому нікого не насторожило, яким чином у молодих людей з’являються гроші? А якщо й виникали підозри, то чого рідні не відреагували належним чином?
Коли співробітники райвідділу міліції ще минулого року констатували наявність серії скоєних злочинів, то було зроблено аналіз ситуації, до процесу долучилися правоохоронці з обласного кримінального розшуку, колеги з сусідніх районів, взявши на себе основну і координуючу функцію. Розпочалося проведення оперативних негласних слідчих дій. Про деталі знало дуже вузьке коло працівників органів внутрішніх справ, аби запобігти випадковому витоку інформації. Проведена робота дозволила дійти правильних висновків і з часом досягти конкретного результату. В грудні 2013 року з’явилися перші підозрювані. Надалі про них збиралася всебічна інформація, встановлювалися зв’язки з можливими спільниками, тривало документування отриманих даних. Навесні співробітники міліції склали так званий план реалізації. (До речі, у травні злочинці обікрали в Щорсі ще один гараж, де «розжилися» на електроінструменти). І ось 11 червня до Чепельова прибула група правоохоронців. Напевно, ще ніколи у селі не бачили стільки міліційних машин одночасно. Підозрюваних затримали, їхнього спільника з Михайлівки – теж. Проведені обшуки виявилися результативними: було виявлено і вилучено чимало крадених речей. Наразі двоє найстарших учасників злочинного об’єднання перебувають за гратами, а молодшому обрана така форма запобіжного заходу, як домашній арешт. Розпочалося слідство. Обтяжуючою обставиною для злодіїв при кваліфікації їхній дій може стати створення організованої групи, а для одного - ще й залучення до злочинної діяльності неповнолітнього. Ймовірно восени всі вони постануть перед судом. Процес обіцяє бути тривалим, адже на рахунку обвинувачених – кілька десятків епізодів крадіжок. У міліції вважають, що зібрана доказова база уповні підтверджує провину цих людей. Тепер їм доведеться далеко не один рік свого молодого життя провести в місцях позбавлення волі. Важливий момент: потерпілим громадянам вже повертають вкрадені в них речі (мається на увазі ті, які злодії не встигли продати).
Логічним висновком з усієї вищенаведеної історії є слова з відомого народного прислів’я: скільки нитці не витися, але кінець обов’язково буде. Про це варто обов’язково пам’ятати тим, хто вирішив стати на згубний шлях порушення закону. А ще в народі кажуть: «Вкрадена шапка гріє

Комментариев нет:

Отправить комментарий