пятница, 13 июня 2014 г.

Актуальність донорства

В умовах виснажливої хвороби, дефіциту коштів та недоліків нашого суспільного життя донорська кров стає найціннішим засобом лікування. Вона є субстанцією, яка має багатокомпонентну будову і функції, що властиві окремим тканинам організму й, до того ж, має чіткі індивідуальні генетичні особливості. Тому переливання компонентів крові сучасна медицина прирівнює до операції пересадки тканин.


На сьогоднішній день медична наука та технології здатні створювати замінники або стимулятори лише окремих складників та функцій справжньої крові. Це або замінювачі води, солей, глюкози, або лише тимчасові носії кисню, або фармацевтичні препарати вузьконаправленої дії, кожен з яких має свої переваги та недоліки. Спроби створити такі потрібні, універсальні кровозамінники досі залишаються невдалими, попри регулярні гучні заяви у засобах масової інформації про нібито прорив у цій сфері.
Стає зрозумілим, що ефективні компоненти і препарати крові можна в достатній кількості отримати лише від донора. Тільки в живому організмі є всі умови для створення всіх складників крові. Такі умови реально існують лише в здоровому організмі, бо кров є дуже динамічною системою, яка відразу реагує на будь-які зміни внутрішнього та зовнішнього середовища. Тобто всі хронічні неліковані хвороби й травми, звичні інтоксикації, порушення харчування призводять до суттєвих порушень здоров’я. Раніше перенесені захворювання, й особливо інфекційні, також змінюють кров. Навіть спосіб життя людини більше, ніж на половину, визначає, чи буде ця людина, а відповідно, і її кров, здорові.
В кінцевому результаті ми можемо отримати відносну невідповідність між потребами в компонентах крові для лікування та кількістю зданої донорами крові. Складається подвійна негативна ситуація, в якій загальний потенціал здоров’я населення є зниженим, але з високими потребами в переливаннях компонентів крові та обмеженою донороздатністю. Отримані статистичні дані підтверджують ці тривожні тенденції. Протягом останніх років ми спостерігаємо зниження основних показників, які характеризують донорство в Україні та Чернігівській області. Спостерігається зменшення, як кількості донорів, так і середнього об’єму зданої крові. Також досить високим залишаються показники недопущення людей до здавання крові за показниками їх здоров’я та вимушена вибраковка та утилізація неякісної крові.
Тому дуже актуальною постає потреба у проведенні системної роботи з налагодження суспільного діалогу. Чому саме діалогу? Тому, що лише глибоке розуміння проблем та потреб хворих людей, щире прагнення їм допомогти та безкорисливість допоможе виправити цю ситуацію. Світовий досвід у сфері донорства демонструє широку практику саме добровільних безоплатних донацій крові або її компонентів, що є в першу чергу запорукою успіху у цій справі. На превеликий жаль, ті люди, які бажають отримати за здану кров гроші, часто перетворюють це на різновид заробітку, хоча не відрізняються міцним здоров’ям. Тільки свідомий громадянин, який безкорисливо вирішує допомогти нужденним пацієнтам, демонструє правильну громадянську позицію та гуманізм.
Служба крові Чернігівської області з великою повагою ставиться до своїх донорів. Серед них 1 заслужений донор України та 400 почесних донорів України, а також інші донори, які вважать за потрібне постійно допомагати людям. Їх життєвий досвід наочно доводить безпечність та користь донорства, як для окремої людини, так й для суспільства в цілому.
Бажаним залишається підвищення донорської активності населення на постійній регулярній основі. По-перше, це дозволить оптимально переробляти заготовлену кров згідно з всіма регламентами. А, по-друге, дозволить формувати достатні запаси компонентів крові без потреб негайного рекрутування донорів.
Л.ЧЕРЕДНИЧЕНКО, лікар кабінету переливання крові

Комментариев нет:

Отправить комментарий