четверг, 26 июня 2014 г.

Подорож до «Ліману»

Подорожувати ненькою-Україною завжди цікаво, і не тільки через ті нові враження, які отримуєш від мандрівки. Будь-яка поїздка – це і можливість порівняти рівень життя, побут, традиції того чи іншого регіону зі своїм рідним.








Нещодавно мені випала нагода (за сприяння фонду соціального страхування) побувати у лікувально-оздоровчому комплексі «Ліман», куточку надзвичайно цікавому, зручному, екологічно чистому. Розташувався комплекс водночас на узбережжях Чорного моря і озера Ліман. Роз’єднує ці великі водні артерії лише піщана коса, яка легко долається пішою ходою або ж катером, котрий курсує кожні 30 хвилин.
Гуляти територією цього закладу (навіть з прооперованою дитиною) дуже приємно, адже нині там все квітує – і пишні магнолії, всипані великими рожевими й білими пелюстками, і клумби з безліччю сортів яскравих троянд, петуній, й інша зелень. Є цілі ароматичні галявини, декоративні дерева і кущі.
Одна з найголовніших фішок «Ліману» - оздоровлення ослаблених дітей, людей з порушенням серцево-судинної системи, тих, хто часто і довго хворіє застудою, алергією, ревматизмом і гіпертонією. Тому тут застосовуються такі способи лікування, як гальваногрязь, фітотерапія, мінеральна вода з місцевих джерел, фізіотерапія, масажі, інгаляція, МРТ.
Проводять їх висококваліфіковані лікарі і медсестри. Приємна деталь: кожен з них дарує пацієнту ще й заряд позитиву – непідробними усмішками, уважним ставленням, відмовою від будь-яких презентів.
Зазначу: «Ліман» вважається структурою, що знаходиться на балансі Міністерства охорони здоров’я Молдови і весь його колектив не спіткається з такими фінансовими проблемами, які є у нас. Приміром, мені розповідали про наявність дорогого обладнання, повне забезпечення медикаментами, вчасні зарплати.
А щодо харчування, то у порівнянні з Кримом, воно взагалі особливе. Нарізка овочів, ковбас і м’яса в одній порції прирівнюється до трьох в «крутому» санаторії «Горный», що на південному березі півострова. Щоправда, сервісне обслуговування і оформлення блюд в їдальні не таке вже й вишукане, але ж зате всього багато!
Ті, хто лінується їздити на море (а воно тепле й чисте) чи ходити на Ліман (там унікальна грязь), купаються в басейні з голубою прозорою водичкою (з підігрівом) і засмагають на зручних (лише дерев’яних) лежачках. Поруч з басейновим комплексом – сауни, спортивні майданчики, більярдна і бар. Морозиво, пиво, різні вина (до речі, дегустувати дають безкоштовно) – все це є у тому барі. Для малюків організовані різні розваги, діє зоокуточок, в якому домінують папуги, павліни, пелікани.
Кому не хочеться днями перебувати у санаторії, їздять на екскурсії, ходять на місцеві базарчики. Їх у Сергіївці (така назва населеного пункту, де діє «Ліман») декілька. Купити можна дешеве (по 15-20 гривень за кг) сало, червоне і біле вино з погребів, які є у кожного тамтешнього господаря, усілякі фрукти і овочі.
Ми не могли відмовляти собі в задоволенні скуштувати місцеві черешні і полуниці, абрикоси й огірки, бринзу й десятки видів морепродуктів. Рибу копчену й солену, креветки, рапани й мідії пропонують і на молдавській, і на українській мовах, дають пробувати і вельми вихваляють. Я б назвала цю продукцію сергіївським фаст-фудом: купили, підживилися, пішли далі.
І насамкінець. Радила б усім, хто ще не визначився, куди влітку поїхати на море, вибрати південний регіон Одещини. Регіон, який почав снитися ночами.
Олена
КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий