понедельник, 3 октября 2016 г.

Проблеми є. Але подолати їх можна

На розширеному засіданні колегії райдержадміністрації головна увага була приділена підготовці житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та агропромислового комплексу до роботи в осінньо-зимовий період.


На зібранні провідну доповідь виголосила начальник відділу житлово-комунального господарства РДА Н.Ю. Близнюк. Вона детально поінформувала про основні показники роботи галузі й проаналізувала тенденції на найближчу перспективу. Передовсім, була закцентована увага на виконанні плану технічних заходів для переходу на економний режим використання енергоресурсів. Простіше кажучи – про перехід котелень у бюджетних закладах на використання дров і продовження заходів з енергозбереження. Цьогоріч відновлено роботу твердопаливної котельні у гімназії (тепер економія на рік складе близько 17 тисяч кубометрів газу), також аналогічно надалі обігріватимуться дитячі садки у Нових Боровичах (14 тис. м3) і Великому Щимелі (10 тис. м3), районний центр дитячої та юнацької творчості (11,2 тис. м3), райбібліотека (3,9 тис. м3), Великощимельський фельдшерсько-акушерський пункт (0,8 тис. м3), музична школа (12,6 тис. м3). За рахунок фонду регіонального розвитку та райбюджету триває капітальний ремонт котельні у міській школі №1 – там буде встановлено нові твердопаливні котли. Це дозволить відмовитися від дуже дорогих послух централізованого теплопостачання фірми „Облтеплокомуненерго”. Також на тверде паливо буде переведена і котельня міської школи №2. У комплексі „школа-сад” села Петрівка встановлено 10 металопластикових вікон (коштом сільради) у Сновську в РЦДЮТ встановлено 55 сучасних вікон. Що важливо – мешканці приватного сектора активно скористалися пільговим державним кредитуванням для утеплення своїх осель. Ця програма виявилася дуже популярною. Наш район вже наприкінці літа вичерпав резерв на виділення коштів. (Місцева філія „Ощадбанку” видала 94 кредити на загальну суму 1 млн 179 тис. грн).
Разом з цим у нашому краї є заборгованість з оплати за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги. Бюджетні установи винні постачальникам за тепло – 859,5 тис. грн, за воду – 8,4 тис. грн, за електрику – 0,6 тис. грн, за газ – 491,2 тис. грн. Стосовно населення, то ситуацію кардинально виправила державна політика надання субсидії. Цьогоріч протягом 8 місяців така допомога була надана 4355 сім’ям, що становить майже половину загальної кількості домогосподарств у районі. (І це у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період торік). Стабілізувалося постачання населенню скрапленого газу. За період з січня по серпень 2016 року фірма „Харківрегіонгаз” завезла 1138 балонів.
Забезпечення паливними ресурсами бюджетних установ триває нормально, торфобрикету і пелетів поставлено 100%, дров – 63%.
Об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства готові до роботи у холодну пору року на 97%. У райцентрі житло, яке обслуговується житлово-експлуатаційною дільницею, готове повністю. Схожий стан справ і в дільниці ПАТ „Облтеплокомуненерго”. Місцева філія райавтодору має 1000 тонн піщано-соляної суміші для посипання доріг узимку, стан снігозбиральної техніки – 90% до повної готовності.
Надалі виступила начальник відділу агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел. За її словами, початковий план посіву сільгосппідприємствами озимини на зерно був 4500 га. (У 2015 році – 5540). Агроформування закупили 412 тонн діючої речовини мінеральних добрив, 55 тонн елітного насіння жита і пшениці. Станом на 26 вересня засіяно вже 4671 га (житом – 1096 га, пшеницею – 3575 га). Понад дві тисяч гектарів займає озимий ріпак. Триває збирання сої (вже зібрано врожай на 447 га), соняшника (1287 га). Чекає свого часу кукурудза, якої загалом 3547 га. У районі є 5 зерносушарок сукупною потужністю 2480 тонн на добу.
Для зимівлі худоби сільгосппідприємства надбали майже п’ять тисяч тонн силосу (85% до потреби), 1080 т сіна (90%), 1018 т сінажу (145%). Загалом на фермах 1197 голів великої рогатої худоби (в тому числі 601 корова), 27 тис. голів птиці. Відповідно до аналогічного часу минулого року – 92%, 87% і 59%. Для стабілізації виробництва тваринницької продукції та нарощування поголів’я ВРХ вжито комплекс заходів, зокрема – продовження пасовищного періоду, контролюється 100%-не виділення концентрованих кормів, готуються приміщення для зимівлі худоби.
Пильна увага приділяється питанню розрахунків сільгосппідприємств за орендовану у людей землю.
Потім слово взяв голова правління ПрАТ „Комунальник” А.М. Дуля, розповівши про стан справ у сфері надання послуг населенню та юридичним особам.
Темі виконання програми розвитку малого і середнього підприємництва присвятила увагу в своїй доповіді начальник відділу економіки РДА Г.М. Гукун. Її інформацію доповнив голова спілки підприємців В.М. Герасименко. Соціальний захист сімей військовослужбовців обговорили завсектором оборонної роботи РДА Г.М. Ананченко та заступник районного військового комісара М.В. Хомчук.
За підсумками роботи колегії були підготовані відповідні рішення.

Олег
МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий