понедельник, 3 октября 2016 г.

Скарбниця всіх багатств людського духу

Бібліотека – це той храм,
де завжди народжується
і зберігається духовність.
(В. Сухомлинський)
У вівторок у Сновську з нагоди професійного свята зібралися сільські бібліотекарі в бібліо-кафе, щоб підбити підсумки роботи за рік та поділитися досвідом.




На захід були запрошені голови райдержадміністрації та райради – Валерій Радібеда та Павло Мірошниченко. Вони привітали колектив з наступаючим святом і вручили Почесні грамоти - бібібліографу Тетяні Казимір та бібліотекарю зі Старої Рудні Галині Мосі. «І хоч нині Інтернет дає швидкісний доступ до будь-якої інформації, - говорить Валерій Васильович, - та роль бібліотек неоціненна. Саме в них збережено накопичене роками те, що є дійсно достовірним, корисним і пізнавальним».
Начальник відділу культури і туризму РДА Наталія Добненко, яка прийшла з подарунком – сучасним кольоровим принтером, у своєму вітальному слові зазначила, що завжди радо зустірчає це свято: «Книги дають людині віру, надію, любов і головне – мудрість, тож дуже символічно, що Всеукраїнський День бібліотек відзначають саме 30 вероесня, в день вшанування пам’яті святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії». Наталія Михайлівна вручила Почесну грамоту бібліотекарю Суничного Людмилі Барбарич, оголосила подяку відділу культури бібліотекарю с.Сновське Ніні Ісаченко та районній дитячій бібліотеці.
Присутні переглянули презентацію «Моє коріння тут, у цьому краї» від директора ЦБС Ніни Мокросноп. Вона привітала колег зі святом і подякувала їм за злагоджену роботу, а також подякувала за підтримку відділу культури і туризму РДА. Грамоти від профспілки вручили бібліотекарям Валентині Булденко та Ніні Кусій.
У невимушеній теплій атмосфері (хоч в залі було трохи прохолодно) гості бібліо-кафе спілкувалися і частувалися чаєм та власноруч випеченими солодощами від працівників біліотеки для дорослих. Ведучими зустрічі в бібліо-кафе були голова профспілки Наталія Коваленко та провідний бібліотекар Світлана Вітинник.
Бібліотекар зі Старої Рудні Галина Мося розповіла, як серед інших заходів організувала вечір пісні для тих, кому за 60. Він виявився настільки цікавим, що учасники із задоволенням провели час, пригадали і заспівали пісні часів їхньої молодості, ще й записали їх для майбутніх поколінь.
Ірина Мартиненко з Нових Борович підготувала і провела вечір «Літо в банці». До книгозбірні запросила місцевих господинь, які обмінювалися своїми рецептами заготівлі овочів і ягід на зиму, записували нові з періодичних видань.
Людмила Барбарич поділилася досвідом, як організувала «Марафон читання» (за короткий проміжок часу треба було прочитати якнайбільше книг сучасних українських авторів). «Не можна було визначити одного переможця, найактивніших було 12 читачів, - говорить бібліотекар. - Відвідувачі ще й писали відгуки на прочитані книги. Доводилося часто їздити в Сновськ за новими виданнями, їх просто катастрофічно не вистачало бажаючим».
Дійсно, дістати нову книгу дуже важко, особливо сільським бібліотекам. На поповнення бібліотечного фонду виділяється мало коштів. Тож доводиться купувати книги і самим бібліотекарям, щоб не втратити читача. На запитання, чи Інтернет не зменшив кількості бажаючих читати книги, всі в один голос бібліотекарі відповіли: «Ні, за книжками ідуть, адже в селах майже нема доступу до Всесвітньої «павутини». А ще люди старшого віку хочуть десь поспілкуватися, обмінятися новинами».
Робота бібліотекаря – це завжди тісна співпраця з клубами, сільрадами. Разом з ними проводять різні культурні заходи в селах. У той же час власними силами бібліотекарям доводиться і робити косметичний ремонт приміщень. Ще однією з проблем є опалення в зимовий період. Якби було тепло в бібліотеці, то й відвідувачів було б більше. Добре там, де встановлені грубки. «А ще дуже хочеться, щоб і сільські книгозбірні мали в найближчому майбутньому доступ до Інтернету», - говорить Ніна Мокросноп.
Бібліотекарі – це ентузіасти, люди з творчою вдачею, віддані своїй справі. Навіть нині, попри складну фінансову ситуацію, намагаються зробити життя громад цікавим, організовують різні пізнавально-розважальні заходи, зберігають культурні надбання народу і допомагають виховувати підростаюче покоління. Своє свято вони зустрічають з надією, що після того, як пройде процес децентралізації й утворяться нові об`єднані громади, бібліотекам буде приділена належна увага.

Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий