пятница, 25 сентября 2015 г.

Протягом 15 років міцніє дружба між нашою територіальною громадою і німецькою організацією «Коло друзів Щорса» з міста Фрьонденберг

Вже давно Німеччина відмовилася від агресивної політики стосовно України й це стало першою підвалиною в розбудові нових партнерських відносин між нашими народами. Українці добре пам’ятають, скільки горя принесла на їхню землю ІІ-га світова війна. Але разом з тим вони усвідомлюють необхідність мирного співіснування різних націй у наш час – як запоруки кращого майбутнього. Рік за роком ми рухаємося шляхом порозуміння та примирення. І контакти Щорсівщини з Фрьонденбергом стали ніби майданчиком взаєморозуміння та щирого людського діалогу.



За 15 років у Німеччині побували 8 делегацій з нашого району (дорослі та школярі зі Щорса, Тур`ї, Нових Борович, Єліного, Єнькової Рудні). А ми 6 разів приймали німецьких гостей. Чимало для налагодження такого обміну свого часу зробив І.І.Зуб, а з 2006 року цією справою зайнявся В.М.Запорожець. І завжди зустрічі як у Німеччині, так і в Україні відбувалися в атмосфері дружби та доброзичливості.
У вересні нинішнього року до Щорса прибула делегація у складі дев’яти осіб - Годдерта Ульмке, Антьє Краббе, Ганса-Юргена Краббе, Рудольфа Потгофа, Фрідгельма Вегенера, Івана Верца, Уно Арндта, Томаса Раймана та Ірини Орловської. Триденний візит до нашого краю виявився для них дуже насиченим на події та зустрічі. Спочатку в райдержадміністрації гості провели зустріч з тими мешканцями Щорсівщини, які зробили чималий внесок у налагодження українсько-німецького діалогу. Вони згадали основні віхи цього процесу, разом посміялися над деякими кумедними ситуаціями, а потім засвідчили відданість спільним дороговказам на майбутнє. Надалі голова райдержадміністрації П.Л.Мірошниченко та голова райради І.Г.Орда вручили Годдерту Ульмке спільну Почесну грамоту – за його вагомий особистий внесок у формування дружби між українським та німецьким народами.
Наступним пунктом програми перебування німецької делегації у Щорсі стало покладання квітів до пам`ятника тим мешканцям нашого краю, які загинули у роки ІІ-ї с-вітової війни. Згодом усі вирушили на територію залізничної лікарні, де колись був цвинтар німецьких солдатів. Там священик отець Павло (Фазан) відправив заупокійну службу за тими, чиє життя забрала війна.
Також гості з Німеччини ознайомилися з розвитком спортивного руху в Щорсі, роботою закладів дитячого виховання та творчості, районної лікарні та гімназії, перегляну виставу вихованців церковної школи Свято-Покровської парафії. Окремий час вони приділили зустрічі в Займищі з матір`ю солдата Юрія Костюченка, загиблого торік під час боїв з російськими інтервентами на сході України.
Вже наступного дня німецька делегація побувала в школі-інтернаті, локомотивному депо, Новоборовицькому будинку престарілих. За результатами відвідин гості надали матеріальну допомогу установам, організаціям та окремим людям на загальну суму 2500 євро…
Завершилося все наступного дня теплим прощанням наших земляків з німецькими друзями. А загальний настрій прикрасило глибоке переконання: наша дружба зміцнюватиметься й надалі.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий