пятница, 4 сентября 2015 г.

Митний пост працює стабільно. І є підстави вважати, що цей позитив буде збережено

Для початку варто навести одну дуже промовисту цифру: протягом 7 місяців нинішнього року митним постом „Щорс” перераховано до держбюджету 604 мільйони 328 тисяч гривень. (Що становить 102% до суми очікуваних надходжень). Такий показник є результатом професійного підходу місцевих митників до своєї роботи. Про їх повсякденну роботу читачам „Променя” розповів керівник – О.О.Медведьов.


– Олександре Олександровичу, вже протягом кількох років триває реформування Державної митної служби України. Яким чином цей процес вплинув на пост „Щорс”?
– З правової точки зору ми вже давно перебуваємо у складі Державної фіскальної служби. Якщо пояснити читачам газети простіше, то митників об’єднали з податківцями в одному відомстві. Хоча на повсякденну роботу нашого підрозділу це вплинуло мало: в своїй діяльності ми, як і раніше, керуємося Митним кодексом, а пріоритетом є захист інтересів України в сфері зовнішньоекономічної діяльності й протидія контрабанді. Відповідальність митного поста „Щорс” поширюється на п’ять районів області – Городнянський, Щорський, Корюківський, Менський та Сосницький. (Єдиний виняток – конт­роль у пасажирських потягах на кордоні уже два роки здійснюють наші колеги з окремого поста „Хоробичі”). Наш колектив – це досвідчені професіонали зі стажем роботи понад десять років. (Один з них навесні добровольцем був мобілізований до лав Збройних сил).
– Як відомо, зовнішньоекономічна діяльність поділяється на експорт та імпорт. Що більше наповнює державну скарбницю?
– Фактично митні платежі стягуються переважно з імпорту, тобто після ввезення товарів з-за кордону. Наш митний пост за 7 місяців 2015 року перерахував до держбюджету України 604 мільйони 328,3 тис. гривень. Причому основними бюджетоутворюючими товарами стали імпортні нафтопродукти, метанол, папір та картон, полівінілхлорид і скраплений газ. З місцевих платників до складу основної групи входить ТОВ „Астра”, а ось у сусідів лідери – Корюківська фабрика техпаперів (хімічні речовини, папір, обладнання для виробництва шпалер), „Мена-ПАК” (картон для гофро-тари), фірма „Еліта” з Сосниці (фурнітура, тканини для білизни).
Останніми роками саме у Щорсі – завдяки його прикордонному розташуванню – проводили митне оформлення бензину, солярки тощо фірми з інших регіонів України. Зазвичай їх було п’ять, в окремі періоди – ще більше. Для залучення у наше місто суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності митна служба створила необхідні умови: оперативне оформлення необхідних документів, зокрема – в електронному вигляді, чітко налагоджена система роботи при зверненні комерційних структур, пильне дотримання вимог законодавства. Це дало належний результат. Щоправда, з 1 серпня нинішнього року в Україні розпочала роботу нова – Енергетична – митниця. Тож тепер оформлення імпорту нафтопродуктів у Щорсі припинилося. Цим займатиметься відповідний сектор у Чернігові. Зроблено це для зручності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.
– І на яких напрямках тепер зосередить свою увагу особовий склад поста „Щорс”?
– Завезення товарів з-за кордону триває. Скажімо, у липні Корюківська фабрика техпаперів розмитнила термомаслоагрегат. А нещодавно розпочалося оформлення вантажу фірми „Гомель-скло”. Тобто економічні процеси на місці не стоять і митна служба належним чином може реагувати на будь-які зміни. Головне – створити хороші умови для тих структур, які цінують швидкість і правильність оформлення митної документації.
– Які товари постачає Щорсівщина за кордон?
– Місцеві виробники поступово, але упевнено розширюють географію як своїх поставок, так і технологічність продукції. Продукти харчування знайшли свого покупця в Естонії, Латвії, Молдавії, а нещодавно – ще й у Німеччині. Гриби та ягоди традиційно продаються до країн Прибалтики та Польщі. Стосовно матеріалів лісопереробки, то необрізної шалівки та кругляка вже практично ніхто не вивозить. Пріоритет – дошка (причому нерідко – висушена), будинки з профільованого брусу тощо. Місце призначення оформлених у Щорсі експортних поставок – Узбекистан, Туреччина, Туркменістан, Саудівська Аравія, Казахстан, Франція, Азербайджан, Об’єднані Арабські Емірати, Нідерланди. Загалом же через наш пост товар відправлено у 41 країну світу. Приємно зазначити, що експортний потенціал Щорсівщини має тенденцію до зростання.
– Чи доводилося мати справу з порушеннями законодавства суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності?
– Зараз ми підвищили пильність у такій сфері, як вивіз пиломатеріалів. (Нагадаю – з 1 листопада експорт лісу-кругляка буде заборонено). Але чогось надто резонансного не виявлено. Зафіксовано три випадки неправомірних операцій до повного митного оформлення вантажів. Однак це - не надто серйозне ігнорування вимог Митного кодексу. Порушники сплатили штрафи. Так само скарг на грубі порушення митниками існуючих правил митного оформлення товарів теж не надходило. Словом, митна служба ДФС упевнено рухається до того, що експортери та імпортери вважатимуть її радше партнером у роботі, ніж контролюючим органом. Саме таким чином держава здобуватиме довіру бізнесу і стимулюватиме процес зростання вітчизняної економіки та наповнення бюджету.
– Дякую за розмову.

Комментариев нет:

Отправить комментарий