понедельник, 14 сентября 2015 г.

Місцеві вибори. Про це говорять. Як все буде за новим Законом?


Раніше у нас депутатів усіх рівнів обирали за змішаною системою: половину – по мажоритарних округах (голосували за конкретну людину), а половину – за партійними списками. Відтепер в обласну, району і міську ради обиратимемо лише партії.
Виборець побачить у бюлетені назву партії, а у дужках буде зазначено прізвище лідера парторганізації, і, можливо, ще одного представника від цієї сили. До речі, на кожному виборчому окрузі будуть різні люди. «Галочку» ставитимемо навпроти партії, а прізвища людей слугуватимуть своєрідною «приманкою».
Виборці не матимуть можливості впливати на формування «прохідного» списку.
На виборчому окрузі, а на Щорсівщині їх буде 26, кожна політична сила, котра братиме участь у процесі, визначить представника від своєї партії, якого там добре знають. І люди голосуватимуть не стільки за партію, як за особу. Якщо вона дійсно авторитетна – ще б нічого…
А коли підуть у хід гречка, цукор, ремонти, дитячі гірки і гойдалки, навіть конверти?..
Така деталь. Вводиться квота для кандидата, яка залежатиме від проценту, який він «набере» для партії на своєму окрузі.
Наприклад, певна політсила у невеличкому селі, де 150 виборців висуває одного кандидата, прізвище якого буде зазначене у бюлетені. Припустимо, що за нього люди віддадуть 70% голосів. А у значно більшому селі, де близько 1000 виборців – кандидата, котрий дасть лише 50% голосів. Тож виходить, що більшу квоту отримає той, у кого 70%. Хоча, приміром за першого проголосувало всього 100 людей, а за другого більше 500.
Боротьба точитиметься за конкретну людину у кожному окрузі. Скоріш за все, на Щорсівщині вона триватиме між кількома найвпливовішими силами, як то пропрезидентською «Солідарність-Удар», які нещодавно оголосили про своє злиття, «Батьківщиною» Юлії Тимошенко, Аграрною партією, Радикальною Партією Олега Ляшка, Опозиційним блоком та кількома іншими. «Народний фронт», як відомо, заявив про неучасть у цих перегонах.

Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий