пятница, 25 сентября 2015 г.

Польські університети – зблизька

Цього літа у рамках співпраці громадських організацій Польщі й української Малої академії наук група школярів з України та їхніх наукових керівників вирушила в закордонну поїздку. Їм випала нагода більше дізнатися про історичний та культурний спадок наших сусідів, ознайомитися з побутом поляків і скласти свою думку про систему освіти в цій державі. До складу української делегації належали учениця Щорської міської школи № 1 Ірина Єрмоленко та вчителька цього ж навчального закладу Алла Єрмоленко.
Спочатку вони відвідали місто Люблін, де побували в університеті імені М.Кюрі-Склодовської та Католицькому університеті, взяли участь в екскурсії навчальними корпусами та студентським містечком. Їм розповіли історію заснування університетів, умови вступу до них. З`ясувалося, що оволодіти вищою освітою в Польщі можна й іноземцям. Якщо бажаючий громадянин, скажімо, України має навіть поміж далеких предків поляків – то справа взагалі виглядає просто: документи йому оформлять доволі швидко й навчатиметься він на умовах, рівних громадянину Польщі. Інші ж укладають контракт (вартість – від 1300 доларів на рік). Але якщо іноземний студент навчається на відмінно – після другого курсу його переводять на безкоштовну форму. Також можна стати переможцем різноманітних наукових конкурсів та програм й у такому разі йому починає виплачуватися стипендія від благодійних установ та організацій. При вступі до польського університету прийомна комісія враховує оцінки атестату, результати співбесіди і, звісна річ, рівень знання польської мови. Університетським викладачам давати хабарі не прийнято. (З цього приводу деякі польські студенти-нездари щиро жалкують). Польський гуртожиток – цілком комфортне житло вартістю від 100 доларів на місяць за місце. Випускник університету отримує диплом європейського зразка, що дає людині додаткові перспективи на майбутнє.
У Любліні українські школярі побували на старовинній Замковій площі, оглянули ратушу, храм ченців-домініканців. Також відвідали музей на території колишнього концтабору Майданек, який є меморіалом жертв ІІ-ої світової війні.
Окремим пунктом перебування в Польщі став візит до столиці цієї країни – Варшави. Пішохідна екскурсія старою частиною міста, оглядини храмів, королівського замку та президентського палацу, парків Лазєнки та Шопена – все виявилося напрочуд цікавим і пізнавальним. Також діти лишилися дуже задоволені відвідуванням міста Пулави (там знаходяться відомі палац і парк Чорторийських), населеного пункту Казімеж-Дольни, де саме тривав фольклорний фестиваль. Приємне враження справила прогулянка на теплоході по річці Вісла і відпочинок в аквапарку.
Словом, вісім днів, проведені в Польщі, залишили по собі безліч чудових вражень, розширили світосприйняття українських школярів й ніби наочно продемонстрували: якщо щиро прагнути до хорошого життя і наполегливо працювати заради кращого майбутнього – будь-яка мрія може стати реальністю. Система освіти – не виняток. І наостанок – про одне суто побутове враження: польська мова виявилася дуже схожою на українську. Принаймні, тижня перебування в Польщі вистачило, аби розуміти майже все, що говорили поляки. Це відчутно посприяло порозумінню під час подорожі.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий