пятница, 25 сентября 2015 г.

Шестеро героїв спочили у братській могилі

21 вересня в с. Смяч відбулося перепоховання праху солдатів Другої світової війни, які загинули у серпні – вересні 1941 року під час оборонних боїв на території Щорського району.
Останки п’ятьох солдатів були знайдені пошуковою організацією «Пам'ять Перемоги» (за сприяння Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського). Ще одного солдата знайшли члени пошукового клубу «Патріот». Загалом шестеро героїв спочили в братській могилі. Час та інші обставини не залишили нам їхніх імен.
Вдалося встановити лише підрозділи, в яких вони воювали. Троє проходили службу в 117-й стрілецькій дивізії 28-го стрілецького корпусу 21-ї армії (знайдені біля с.Ількуча); один з 219-ї мотострілецької дивізії 28-го стрілецького корпусу8 21-ї армії (знайдений біля с.Безуглівка); ще двоє з 66-го стрілецького корпусу (знайдені біля с. Смяч). Вшанувати пам'ять та провести в останню путь полеглих зібралося майже все село. Серед присутніх були не лише місцеві жителі, а й представники районних органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Церемонія пройшла щиро та душевно, була хвилина мовчання, сльози та спогади про тяжкі бої навколо села.
Така деталь: всі воїни були знайдені в місцях колишніх боїв, де загинули під час своєї останньої атаки. Розшукати їх допомагало і місцеве населення. Хочу попросити наших людей: не залишатись осторонь цієї справи надалі. Можливо вам відомо про місця, де під час війни загинули радянські воїни, які не були перепоховані, або хтось випадково натрапить на останки солдатів, то повідомляйте нам у такому разі за номером (097)8070319 або до редакції газети.
Д.ДРОЗД,
молодший науковий співробітник ММК «Лісоград

Комментариев нет:

Отправить комментарий