вторник, 22 сентября 2015 г.

Демонтаж завершується

Наближається до завершення процес демонтажу старих металоконструкцій недобудованого фізкультурно-оздоровчого комплексу, який стоїть у Щорсі на території гімназії по вул.Піонерській. Нагадаємо: майже тридцять років тому
розпочалося зведення цього об`єкта, але бюджетне фінансування тоді швидко припинилося, ступінь готовності будівництва склав лише 30%, тож і стояв цей «ангар» без діла, поступово перетворюючись на місце «зберігання» сміття. А час від часу там збиралися в темну пору доби деякі люди, після яких лишалися порожні пляшки, а інколи – навіть шприци. Словом, ситуація виглядала не найкращим чином. Більше того, конструкція споруди почала зазнавати руйнування: ще у 2011 році «Промінь» писав, як внаслідок буревію декілька металевих листів обшивки зірвало й порозкидало по сусідніх приватних дворищах. Люди висловлювали своє невдоволення і їх можна зрозуміти – зрештою, це стосувалося безпеки життєдіяльності місцевих мешканців. Тобто необхідність вирішити подальшу долю ФОКу назрівала давно. Тим більш, що деякі «кмітливі» земляки вже розтягнули частину оцинкованого покриття бокової стіни.
У минулому році представники райдержадміністрації, райради та відділу освіти РДА вивчали можливість використання ангару за призначенням, але було констатовано, що добудова об`єкта коштуватиме кілька мільйонів гривень, а його опалення обходитиметься приблизно в таку ж суму, як зараз усієї гімназії. Враховуючи, що районна скарбниця наразі майже порожня, подібні варіанти виглядали відверто нездійсненними.
Разом з тим спеціалісти ДП «Чернігівський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України» за результатами обстеження ФОКу дали експертний висновок. Серед іншого в документі вказано: об`єкт розміром 24 на 42 метри і висотою 10 метрів, там виявлене розтріскування бетонних фундаментів, опорні частини колон та інші металеві конструкції вражені корозією, 5 колон взагалі не закріплені до фундаменту анкерними болтами, сендвіч-панелі частково пошкоджені, цегляний цоколь зруйнований, покрівля (через порушення будівельниками технологічного процесу облаштування) має дефекти. І найголовніше – дано оцінку існуючому стану: фундамент, металевий каркас і покрівля споруди є непридатними для нормальної експлуатації. Тобто не виключена перспектива руйнування об`єкта в майбутньому.
Така ймовірність змусила подумати, що поруч – двір гімназії, діти, а не дай Боже, щось станеться? Тому на сесії райради й було ухвалене єдиноправильне рішення – здійснити демонтаж ангара. Для цього було залучено фахівців. Матеріали, які залишаться після завершення робіт, підлягають реалізації. Виручені кошти буде спрямовано для фінансування закладів освіти нашого району.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий