вторник, 22 сентября 2015 г.

Широке поле для дискусій

У середу в Щорсі відбулося громадське обговорення реалізації в нашому краї положень Закону «Про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів». Простіше кажучи – про перспективу перейменування міста Щорс та деяких вулиць населених пунктів.
Спочатку в залі райради з місцевими громадськими активістами зустрілися заступник начальника департаменту інформаційної діяльності облдержадміністрації І.І.Слєзко, представник українського інституту національної пам’яті в Чернігівської області С.В.Бутко, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади В.М.Бойко. Вони роз’яснювали основні положення нового закону і висловили своє бачення історичних подій, які розгорталися в Україні у 1917-1919 роках. В ході подальшої дискусії деякі люди заявили про стурбованість через перспективу заміни документів у разі зміни назви міста зі Щорса на Сновськ, і пов`язані з цим фінансові витрати. Дійсно, така проблема існує. Але виходом з ситуації є такий варіант: міська та районна ради можуть звернутися до Кабінету міністрів з пропозицією виділити додаткові кошти у рамках субвенції з державного бюджету на реалізацію нового закону в нашому районі.
Надалі дискусія перемістилася в зал районного Будинку культури, де проводився організований міськрадою захід. У рамках газетної статті неможливо передати атмосферу, яка панувала в залі. (Там проводили відеозйомку, тож якщо сюжет викладуть в мережі Інтернет – кожен може скласти особисту думку від побаченого). У промовах виступаючих домінувало заперечення зміни назви райцентру, і прихильники цієї ідеї не були налаштовані на толерантний діалог. Спроба науковця С.В.Бутка виступити виявилася невдалою через галас і крики у залі. Неодноразові заклики організаторів зібрання до взаємоповаги і конструктивного підходу виявилися проігнорованими більшістю присутніх. Схоже, кожна сторона залишилася при своїй думці. Тож дійсну оцінку ситуації стосовно обговорюваного питання, певно, дасть лише час. Точніше кажучи – історія.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий