пятница, 6 сентября 2013 г.

Новий рік – 5 вересня!

Українська держава розташована на перехресті культур і релігій, має складну історію та поліетнічну структуру населення. В Україні проживає понад 130 народів та народностей. І це дуже велика цінність!


Ми живемо в державі, закони якої дають можливість усім її громадянам вільно дотримуватись своїх національних вірувань і традицій.
Зустрівши у січні Новий, 2013 рік, ми в лютому разом з корейцями України познайомились з Новим роком за східним календарем. А вже в березні азербайджанці України зустрічали Новруз Байрам – Новий рік за перським літочисленням. А нині знаходимося в єврейському Новому році – святі Рош а-Шана.
Євреї живуть на теренах України вже майже 2000 років. Релігія євреїв - іудаїзм - розвивалася протягом століть, і також, як і у випадку з християнством, цей процес привів до її різноманітності.
У другій чверті XVIII ст. саме на українських землях зародився єврейський народно-релігійний рух хасидизм (від слова”хасид”- праведник). Хасиди створювали общини на чолі яких стояли цадики – люди, які вірізнялися своєю сильною вірою та набожністю. Могили таких святих є на єврейських цвинтаря в багатьох містах України (Ніжин, Бердичів, Гадяч тощо). У наш час ці поховання знову стали місцями відвідування прочан.
Є одна така свята могила і в Центральній Україні - у славнозвісному місті Умань. Саме тут похований єврейський мудрець-праведник, один з духовних вождів хасидизму, засновник його брацлавської течії ребе Нахман. Ця людина здійснювала свої проповіді, мандруючи єврейськими містечками України. Під час однієї з таких подорожей, відчувши наближення смерті, ребе Нахман зробив зупинку в Умані.
Він помер тут у вересні 1810 року в дні свят Рош а-Шана. Відтоді його могила і стала місцем відвідування і молитов його послідовників, особливо в свято Рош-а Шана. У наш час більшість брацлавських хасидів мешкає в Ізраїлі в містах Єрусалим, Бней-Брак і Цфат.
Ось уже понад 20 років, буквально з дня проголошення незалежності Української держави, прочани різних конфесій зі всього світу, в тому числі і послідовники ребе Нахмана із Брацлава, вільно приїжджають в Україну.
Свято зустрічі Нового, 5774 року за єврейським календарем відзначалося 5 вересня. І у ці дні українська Умань стала особливо багатолюдною, наповнилася різними мовами, і знову почула прадавні і водночас сучасні молитви.
Сергій НЕСТЕРЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий