пятница, 20 сентября 2013 г.

Білих грибів повен ліс

Знайте: білі гриби – найкращі з відомих їстівних грибів. У них містяться білки та інші речовини (азот, жири, цукри та інші вуглеводи, фібрин, алкалоїд герцинін, зола тощо). Їх корисно вживати при стенокардії, хворобах легень, зниженні загального тонусу, проти пухлин. У народній медицині екстрактом із плодових тіл білого гриба змащують обморожені частини тіла для прискорення їхнього загоювання.


До речі, найпершого білого гриба в Україні зірвали 6 травня 2008 року у молодому сосновому лісі на Волині, а найпізнішого – 29 грудня 1974 року на Житомирщині.
Щодо нашого регіону, то якраз у ці вересневі дні білих грибів стільки, що хоч возом вози.
Не возом, а власним автомобілем чи не щодня вирушає до лісу щорсівчанин Роман Бадуля (на знімку). Знає кожен кущик, кожне деревце, кожну галявинку і щоразу привозить додому оберемки білих грибів. Сушить їх, смажить, маринує, вважаючи найсмачнішою з усіх страв.

Комментариев нет:

Отправить комментарий