пятница, 27 сентября 2013 г.

Хвала партизанам за подвиг століть, якому нема і не буде ціни!

Як вже повідомлялося, 19 вересня з нагоди Дня партизанської слави пройшли урочистості у Лісограді – місці базування партизанських з’єднань у роки Великої Вітчизняної війни, звідки народні месники вирушали на бойові операції. Голови облдержадміністрації й облради Володимир Хоменко і Анатолій Мельник, керівники Щорської райдержадміністрації й райради Олександр Грабовський та Іван Орда, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники громадськості поклали квіти до пам’ятника «Партизанська сім’я». Вони також вшанували і пам’ять тих 12 бійців, хто загинув у вересні 1943 року, захищаючи село Єліне. Заупокійну літію за загиблими відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви протоієрей Федір. Ветерани та гості свята відвідали музей історії партизанського руху на Чернігівщині.
























А далі все перемістилося у партизанський Лісоград, де відбулося справді урочисте дійство з покладанням квітів, виступами ветеранів, щемними спогадами і театралізованими композиціями. «Велика кількість наших земляків загинула у боях із загарбниками. Досі не встановлено всі імена загиблих героїв Руху опору. І нині історики та краєзнавці Чернігівщини працюють над встановленням даних про учасників партизанського руху. Сьогодні, вшановуючи пам’ять полеглих воїнів у Єліному, ми відкрили ще одну сторінку нашого славного минулого», - наголосив у виступі губернатор В.М. Хоменко. Присутні вшанували подвиг усіх полеглих захисників і визволителів нашого району та всієї України хвилиною мовчання. А ветерани, які були на цьому дійстві, навіть не стримували сліз.
Дуже хвилювалася очільник Щорського земляцтва у Києві Лариса Моцар. Вона приїхала до Лісограду разом зі своїм онуком Дмитриком, щоб той на власні очі побачив і відчув, яке горе довелося пережити його пращурам, які нестерпні умови витримати. Не стали на перепоні десятки сотень кілометрів і москвичу Вадиму Сінкевичу, і жителю Миколаївщини В’ячеславу Громенку. Разом з сім’ями вони невтомно досліджували партизанські шляхи своїх батьків, а в Лісограді ще раз вклонилися їхньому вибору, їхній високій самопожертві.
Учасники та гості свята (і названі, й неназвані) з інтересом оглядали експозиції музейно-меморіального комплексу, залюбки частувалися звареним кулішем, і з великою насолодою слухали пісні періоду Великої Вітчизняної війни. Концерт, підготовлений чернігівськими митцями, був справді чудовим.
А взагалі у підготовці і проведенні заходу відзначилося багато щорських ентузіастів. Постаралася влада, постаралися небайдужі люди. Приміром, подружжя Володимира й Валентини Спасік, усі бігуни легкоатлетичного пробігу, усі-усі, кому дорога і значуща наша історія.
Фото Олени КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий