понедельник, 9 сентября 2013 г.

Тези виступу начальника відділу освіти райдержадміністрації А.М.Біби на серпневій конференції педпрацівників

Сьогодні ми зібрались на традиційну конференцію, щоб обговорити підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2012 – 2013 навчальному році, виконання доручень Президента України В.Ф.Януковича з підготовки до 2013 -2014 навчального року та визначення основних завдань із впровадження Державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти.


У 2012-2013 навчальному році навчально - виховні заклади району працювали стабільно, основна увага при цьому приділялась доступності та якості надання освітніх послуг, програмно – цільовому підходу розвитку освітньої галузі району. В районі реалізуються районна цільова програма розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки, районна цільова соціальна програма розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді на період до 2015 року, програма «Шкільний автобус» на 2011- 2015 роки, районна програма «Опорний заклад», районна програма «Забезпечення педагогічних працівників сільської місцевості безкоштовним підвезенням до місця роботи і додому».
Почну традиційно, з дошкілля. У районі функціонує 11 дошкільних навчальних закладів, в т.ч. 7 в складі навчально-виховних комплексів. Ведуться роботи з реконструкції приміщення колишньої контори колгоспу в селі Кучинівка з метою відкриття дошкільного навчального закладу. Зведено дах, замінено вікна та двері, встановлено котельне обладнання. Дані роботи виконано за рахунок спонсорів з Італії. Враховуючи важливість об’єкту, після візиту в Кучинівку голова облдержадміністрації Володимир Хоменко дав розпорядження про виділення додаткових коштів з обласного бюджету на завершення будівництва. Вчора вже надійшло 100 тис.грн. Розпочато роботи (за кошти місцевого бюджету) з підготовки приміщень для відкриття другої дошкільної групи в Новоборовицькому ДНЗ. Відкриття заплановане на 1 жовтня 2013 року. Всього в районі дітей віком до 6 років - 1633, у т.ч. в місті – 875, в селі – 758. Дошкільні заклади відвідують 594 дитини віком від 1 до 6 років (51,3%): у місті – 398 (63,7%), у селі - 196 (36,7%). Різними формами дошкільної освіти (від 3-х до 5-ти років - 802) охоплено 699дітей (86,8%.) Це РЦДЮТ, групи при школах, дошкільний патронат.
25 червня 2013 року Президент підписав Указ «Про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року». У новому навчальному році початкова школа (2-й клас) приступає до вивчення нового предмету «Сходинки до інформатики». Необхідність упровадження курсу виникла давно, адже чимало учнів початкової школи вже не просто стали на «першу сходинку», а мають деякі навички. Учні 5-го класу розпочинають вивчати другу іноземну мову.
Якою прогресивною не була б методика, успішність навчання залежить насамперед від компетентності вчителя. Тому вся система методичної роботи була спрямована на розвиток творчої індивідуальності педагогічних і керівних кадрів та вдосконалення їх професійної та фахової майстерності. З метою підвищення теоретичного і практичного рівня педагогічних працівників, системного підходу до методичного забезпечення навчально–виховного процесу, впровадження в практику роботи новітніх технологій навчання та виховання в районі діяло 19 методичних об’єднань. Високий рівень професіоналізму демонстрували педагоги дошкільних навчальних закладів №1 м.Щорс, Тур’янського НВК під час проведення районних семінарів для вихователів та музичних керівників ДНЗ.
У районі діють 9 опорних закладів освіти, які є базою для навчання педагогічних працівників різних категорій. Значні здобутки та напрацювання мають педагогічні колективи районної гімназії з методичної роботи, Щорської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 з управлінської діяльності, Новоборовицької ЗОШ І-ІІІ ст. з організації роботи учнівського лісництва, Тур’янського НВК – впровадження в практику роботи ідей В.Сухомлинського, районний ЦДЮТ – розвиток творчих здібностей школярів засобами декоративно-ужиткового мистецтва, Щорської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 – впровадження інноваційних технологій в навчально-виховний процес, ДНЗ № 1 м.Щорса – впровадження здоров’язберігаючих технологій.
Одним із найважливіших завдань методичної роботи є вияв, розкриття здібностей, творчості та ініціативи вчителів шляхом вивчення і узагальнення перспективного педагогічного досвіду, стану викладання предметів. Конкурс «Учитель року – 2013», в районному етапі якого взяли участь 11 педагогів з 8 закладів освіти, виявив кращих освітян з таких номінацій: «Фізика» – В.М.Вовк, учитель Новоборовицької ЗОШ І-ІІІ ст.; «Інформатика» – М.В.Тітенко, учитель ЗОШ І-ІІІ ст.№ 2; «Музичне мистецтво» – М.М.Єрмак, учитель районної гімназії; «Російська мова» – І.М.Павленко, учитель ЗОШ І-ІІІ ст.№1. Педагогів М.М. Єрмак та І.М.Павленко визначено лауреатами обласного етапу конкурсу «Учитель року – 2013» у відповідних номінаціях.
Позитивно впливає на професійне зростання педагогів атестація. У 2012-2013 н.р. проатестовано 77 педпрацівників (20% від загальної кількості педагогів). Педагогічні працівники були охоплені різними формами курсової підготовки. Протягом 2012-2013 навчального року на базі Чернігівського ОІППО курси підвищення кваліфікації пройшли 94 педпрацівників (24%).
Заслуговує на увагу організація навчально-методичної роботи в районній гімназії, яка є опорним закладом з проблеми «Модернізація методичної роботи з педагогічними кадрами». Так, з метою розкриття творчого потенціалу вчителів, орієнтації їх на пошук в навчальному закладі проведено педагогічний ярмарок з проблеми «Шляхи підвищення рівня навчальних досягнень учнів». На розгляд журі було подано 14 творчих робіт. У гімназії працюють творчі групи вчителів: «Інтеграція шкільних дисциплін у навчально-виховному процесі» (керівник К.Г.Кравець), «Проектна діяльність як важливий аспект компетентнісної освіти школярів» (керівник І.М.Примаченко), «Інтел» (керівник О.І.Буштрук).
Продовжується дослідно-експериментальна діяльність в Тур’янському НВК з проблеми «Інтелектуальний та духовний розвиток особистості на основі вивчення і творчого використання педагогічної спадщини В.Сухомлинського». У 2012-2013 навчальному році в районі працювали методичне об’єднання керівників шкільних методичних об’єднань класних керівників (керівник Г.Л.Латишева) та педагогів-організаторів (керівник Л.М. Жигульська), здійснювалась індивідуальна методична робота з заступниками директорів з виховної роботи та керівниками гуртків. З метою сприяння поширенню та впровадженню інноваційних виховних моделей та технологій у практику діяльності класних керівників був проведений районний етап Всеукраїнського конкурсу “Класний керівник року”. В конкурсі взяли участь 11 класних керівників навчальних закладів району. Переможцями конкурсу стали класні керівники: районної гімназії Т.О.Бугрим, ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Н.І.Кравець, Кучинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Т.О.Миронцова.
Протягом 2012-2013 навчального року педагогічними працівниками району розроблені та видані методичні рекомендації: методиста РМК Л.О.Мірошниченко – «Практичні заняття до курсу історії України. 5 клас», учителя математики районної гімназії К.Г.Кравець - «Усний рахунок. 6 клас», учителя музики районної гімназії М.М.Єрмак – «Дидактичні матеріали «Творчі завдання» учителя трудового навчання Петрівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ст. – ДНЗ» О.М.Бобровника – «Організація продуктивної праці учнів», учителя історії Петрівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ст. – ДНЗ» Г.М.Білоус - «Навчально-методична збірка матеріалів із краєзнавства «Історія села Петрівки: факти, документи, спогади…» та «Навчально-методична збірка матеріалів із українознавства «Звичаї, традиції та обряди жителів села Петрівка». Зазначені рекомендації схвалені науково-методичною радою ЧОІППО ім.К.Д.Ушинського.
Вчителі навчальних закладів протягом року готували матеріали з досвіду своєї роботи, оформляли їх у вигляді методичних посібників. Кращим досвідом своєї роботи діляться на сторінках фахових видань. У 2012-2013 н.р. це педагоги районної гімназії: В.О.Загуменна, соціальний педагог, (газета «Соціальний педагог»), О.В.Тищенко, практичний психолог, (газета «Практичний психолог»), учитель історії Щорської ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1 А.О.Єрмоленко (ж-л «Історія в сучасній школі», «Науковий вісник Чернігівського ДПУ», «Вісник Луганського ДПУ», «Збірник наукових праць Переяслав-Хмельницького ДПУ»), учителі трудового навчання Петрівського НВК О.М.Бобровник та Тихоновицької ЗОШ І-ІІІ ст. М.Ю.Кошіль (газета «Трудове навчання»), учителі Новоборовицької ЗОШ І-ІІІ ст. В.М.Вовк, Л.Г.Логвиненко, Н.М.Вовк (ж-л «Науково-методичний вісник Ніжинського ДПУ») та ін. Учитель історії Щорської ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1 А.О.Єрмоленко стала переможцем конкурсу розробок уроків з історії, що проводив журнал «Історія в сучасній школі».
Нові соціальні ініціативи Президента «Діти – майбутнє України», визначені Віктором Януковичем на розширеному засіданні Кабінету Міністрів 7 березня 2013 року , проголошення 2013 року «Роком дитячої творчості» та розроблення в цьому році Президентської програми для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України» - це складові продуктивної освітянської політики щодо створення умов для успішної реалізації творчого потенціалу обдарованих дітей.
За підсумками обласного етапу Всеукраїнських предметних олімпіад з базових дисциплін учні загальноосвітніх навчальних закладів району одержали 15 дипломів. Проте район зайняв 16 місце в області. За результатами обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН Євгенія Коваленко, учениця 11 класу ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1 (учитель А.О. Єрмоленко), стала переможцем ІІ етапу та здобула диплом ІІІ ступеня на всеукраїнському етапі конкурсу. Учениця 11 класу районної гімназії Аліна Сороко (учитель О.М.Мудрицька) здобула диплом ІІІ ступеня обласного етапу конкурсу-захисту МАН. Лауреатами щорічної Всеукраїнської історико-географічної експедиції “Історія міст і сіл України» стали учнівські колективи Великощимельського НВК та Щорської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. З метою розвитку туристично – спортивної роботи за кошти районного бюджету придбано відповідне обладнання (2012 рік – 9 000 грн.; 2013 рік - 10 082 грн.). Команда районної гімназії виборола І місце в обласному зборі активістів всеукраїнської дитячо – юнацької військово – патріотичної гри «Сокіл»(«Джура») та взяла участь у Всеукраїнському зборі в місті Дубно Рівненської області. На Х обласному зльоті юних туристів-краєзнавців, активістів руху учнівської молоді «Моя земля – земля моїх батьків» туристи-краєзнавці Щорської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 під керівництвом О.Л. Гаврилець вибороли загальнокомандне ІІІ місце та стали переможцями та призерами у восьми номінаціях. Вперше учні ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (керівник І.В.Дейнеко) взяли участь у обласному зльоті юних туристів Чернігівщини та вибороли призові місця у семи номінаціях. Значного успіху досягли представники Новоборовицького шкільного лісництва, які стали переможцями обласного зльоту шкільних лісництв Чернігівської області та будуть представляти свої досягнення на Всеукраїнському рівні.
Рівень охоплення позашкільною освітою в районі вищий за обласний і становить близько 60%, проте потребує покращення робота щодо охоплення нею дітей сільської місцевості, яке становить 13,7%. Гуртківці районної станції юних техніків здобули диплом ІІ ступеня (Катерина Козянко) в обласному конкурсі з фітодизайну, диплом ІІ ступеня (Лілія Соболь) в обласній виставці-конкурсі декоративно-ужиткового мистецтва „Знай і люби свій край“, два дипломи ІІ ступеня (Клюзько Ірина, Максименко Євген) в обласному огляді-конкурсі технічної творчості школярів „Наш пошук і творчість – тобі, Україно!“, диплом ІІІ ступеня (Єлізавета Туманова) в ІV обласній виставці-конкурсі орігамі. Експонат „Робот-веселун“ гуртка „Оператори колективної радіостанції“ був представлений на ІІ Всеукраїнській виставці-звіті дитячої творчості „Країна юних майстрів“ у м.Києві. Сайт районної станції юних техніків виборов І місце в обласному етапі всеукраїнського конкурсу веб-сайтів позашкільних навчальних закладів.
Значні досягнення мають гуртківці РЦДЮТ. Анна Бівалькевич (студія образотворчого мистецтва, керівник Т.Л.Корінь) – І місце в обласному конкурсі дитячої творчості «Україна очима дітей», ІІ місце в обласному конкурсі малюнка «Зруйновані долі»; Владислав Тітенко (зразковий колектив «Вітрила творчості», керівник О.В. Скотаренко) – переможець обласної виставки-конкурсу «Український сувенір», І місце в обласному конкурсі дитячої творчості «Перлини Придесення», ІІ місце на всеукраїнській виставці-конкурсі декоративно-ужиткового мистецтва «Знай і люби свій край»; Марія Шумська (зразковий колектив «Вітрила творчості», керівник О.В.Скотаренко, гурток «Чарівні фантазії», керівник Ю.А.Жиженко) – І місця на обласному фестивалі дитячої творчості «Поліський зорепад» та обласному конкурсі дитячої творчості «Україна очима дітей»; Зоя Штомпель (гурток бісероплетіння) – переможець обласної та всеукраїнської виставки «Новорічна композиція»; Оксана Скотаренко (зразковий колектив «Вітрила творчості», керівник О.В. Скотаренко) – переможець обласної та всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір», ІІІ місце на всеукраїнській виставці-конкурсі декоративно-ужиткового мистецтва «Знай і люби свій край», Дар’я Міщенко (гуртки писанкарства, бісероплетіння, керівники Т.Л.Корінь, Л.В.Пусь) – переможець Міжнародного фестивалю творчості інвалідів «Ми разом».
Усі учні, які проживають за межею пішохідної доступності, підвозяться до місць навчання і додому. Підвозяться діти із 20 населених пунктів. Гарячим харчуванням охоплено 83,5% школярів. Внутрішні санвузли мають13 загальноосвітніх навчальних закладів (65%). За кошти держбюджету розпочато роботи з реконструкції внутрішніх туалетів у ЗОШ І-ІІІ ст.№1 та улаштування внутрішніх туалетів для учнів початкових класів Кучинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Продовжується комп’ютеризація закладів освіти. Показник забезпечення комп’ютерною технікою складає - 8,2 учні на один комп’ютер. До мережі Інтернет, через відсутність відповідних технічних можливостей, підключено тільки 14 навчальних закладів та установ освіти. З метою якісного впровадження в 2 класі курсу «Сходинки до інформатики» за кошти міського бюджету для потреб НВК «ДНЗ – СЗНЗ І ст.» придбано комп’ютерний комплекс (11 одиниць). Протягом 2012 -2013н.р. приділялась увага розвитку та зміцненню матеріальної бази закладів освіти. За кошти міського бюджету для потреб НВК «ДНЗ-СЗНЗ І ст.» придбано 6-ти конформну плиту з духовою шафою. За кошти районного бюджету придбано 2 холодильники (районна гімназія, ЗОШ №2), дві 6-ти конформні плити з духовими шафами (Тихоновицька ЗОШ І-ІІІ ст., ЗОШ І-ІІІ ст.№2); замовлено проектно – кошторисну документацію «Капітальне будівництво спортзалу районної гімназії», «Капітальне будівництво спортивного майданчика районної гімназії»; «Реконструкція котельні та теплових мереж Рогізківського НВК «ЗНЗ І-ІІІст. –ДНЗ», «Реконструкція системи опалення будівель Тихоновицької ЗОШ І-ІІІ ст.(заміна пічного опалення на водяне)», «Капітальне будівництво БМК (блочно – модульної котельні) на твердому паливі та теплових мереж Тихоновицької ЗОШ І-ІІІ ст.».- роботи по даних об’єктах будуть виконуватися за ПР ООН; ведуться роботи з реконструкції внутрішніх мереж електропостачання Тихоновицької ЗОШ І-ІІІ ст.(58300 грн.) та реконструкції автономного опалення районного центру дитячої та юнацької творчості (105193 грн.).

Комментариев нет:

Отправить комментарий