пятница, 13 сентября 2013 г.

Із надією в серці

Першим у районі – ще 1 вересня – СТОВ «Щорссільгоспсервіс» розпочало осінній засів. У планах сільгоспформування – під озимими культурами зайняти 2200 га: 900 га пшеницею, 1300 га житом, і до 25 вересня (в оптимальні строки) завершити сівбу.








Понеділок, перший погожий після затяжних дощів день, і хлібороби дружно з самісінького ранку вирушили на поля. Землі під Лосевою Слободою орендовані недавно. Ниви багато років не оброблялися, але для сучасної техніки це – не проблема. Поле, ніби випрасуване: рівненьке, гарно оброблене. Його якраз засівали житом сорту «Сіверське». Насіння власне, другої репродукції.
За Рогізками праворуч польова дорога веде до місця роботи німецького посівного комплексу «Лемкен», агрегатованого до потужного американського трактора «Кейс-340». Механізатор Микола Костюченко працює на ньому третій рік
– Машина розумна, усе, як-то кажуть, «на кнопках», - ділиться враженнями Микола Сергійович. – Кабіна не просто зручна, а комфортна. І в роботі техніка потужна. Приміром, за день за будь-якої погоди засіваю 40 га.
І дійсно, у дні коли дощі особливо дошкуляли, на поле виходив лише посівний комплекс. Диски виконують свою роботу, далі тут же сівалка заробляє в землю добірне зерно, оброблене препаратом «Кінтодуо», який запобігає кореневим гниллям та сніговій плісняві. Перед посівом на площу було внесено комплексне добриво – нітроамофоска. Микола Костюченко засіяв відведену йому площу озимою пшеницею «Сонечко», насіння другої репродукції. Цей сорт нині добре зарекомендував себе, давши по 39 центнерів на круг.
- Найближчим часом плануємо, - говорить головний агроном СТОВ «Щорссільгоспсерівс» Т.В. Щербина, - придбати елітне насіння сорту «Подолянка» в дослідному господарстві інституту землеробства.
Тетяна Віталіївна підїхала до посівного комплексу у момент заправки, коли біля нього зупинилися вантажівки-завантажувачі, а водії Олександр Достовалов і Микола Голуб обслуговували сівальний агрегат. У цей момент ми й сфотографували їх. Далі, вже майже на кордоні з менськими землями, трудиться механізатор Валентин Фомський. Навесні сів за кермо надсучасного «Кейса». Дискує площі під осінній засів. Захват його дисків – 7,2 метра. За день йому підкоряються 45-50 гектарів. Головний агроном Т.В.Щербина погодилася попозувати нам: потужність техніки вражає. За день один трактор справляється з таким обсягом робіт, який раніше був під силу кільком одночасно.
Нова техніка, нові технології дають свої результати: наші поліські землі відповідають небувалими врожаями, дарують хліборобському серцю надію. Перш за все надію на відродження землі, на її затребуваність.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий