пятница, 6 сентября 2013 г.

Акція «Зелений човен»

Річка Снов уже давно стала відомим водним маршрутом для любителів активного відпочинку. Побачити в її акваторії групу веслувальників на байдарках – не дивина. Зручність пересування і гарні краєвиди приваблюють до нашого краю людей з різних куточків не лише області, а й України. Щоправда, протягом останніх років набула очевидної гостроти одна проблема, яка суттєво шкодить іміджу Щорсівщини: багато де річкові узбережжя перетворилися на смітники. Хто це спричинив – питання риторичне (ну не англійці чи литовці сюди приїхали й «насвиннячили»?). Наразі справа полягає в іншому – як виправити ситуацію?



инулої п`ятниці під Щорсом, в урочищі «Перекоп», можна було побачити гурт з десятка людей, які збирали на березі різний непотріб і складали до мішків. Звідки походить ця ініціатива? – з таким запитанням ми звернулися до них. Як з`ясувалося, вони долучилися до екологічної акції «Зелений човен». Розповідає громадський координатор проекту Віктор Коновал (м.Чернігів): «Я вже 14 років захоплююся байдарковим спортом, добре знаю Снов, Сейм, Десну. Можу констатувати, що останнім часом у людей збільшується внутрішнє прагнення до відпочинку на природі, причому не у формі банального пікніка на лісовій галявині. Наші земляки хочуть мандрувати, милуватися природними ландшафтами, відкривати для себе небачені досі куточки рідного краю. Однак загалом приємне враження від побаченого все частіше псує вигляд місць відпочинку понад річкою. Цьогоріч, відколи розпочався сезон для байдарочників, я побачив, що стан справ з довкілля відверто погіршився, тож і вирішив: від розмов толку не буде. У Чернігові через соціальні мережі facebook і ВКонтакте звернувся до однодумців із закликом зібрати групу, котра б взялася за прибирання узбережжя річки Снов. На диво чимало людей підтримало мою ідею. Учасниками акції стали майже десять мешканців обласного центру (попередньо погодилося вдвічі більше, але декому завадила вирушити в дорогу дощова погода). Також окремі прихильники проекту «Зелений човен» допомогли в інший спосіб – хтось виділив комплект будівельних рукавичок прибиральникам, хтось посприяв із транспортом (довіз байдарки до початкового пункту), чернігівський магазин «Адреналін» виділив дещо зі спорядження тощо. Словом, гуртом здійснили необхідну підготовку. Єдиним невирішеним питанням лишився вивіз сміття на звалище. Приємно, що коли ми зателефонували міському голові Щорса Роману Зубу, то відразу ж отримали схвалення нашій акції. Він не лише забезпечив транспортування зібраного непотребу, а й особисто долучився до прибирання річкових берегів. Відчувалося, що це дійсно та людина, яка щиро вболіває за збереження екологічної системи, переймається проблемами благоустрою».
Взагалі ж Віктор Коновал усвідомлює, що одноразовою акцією повністю порядок не наведеш, але сподівається на позитивну реакцію місцевих мешканців у майбутньому. Можливо, вони й не підуть понад берегом, збираючи обгортки від чипсів та порожні пляшки, але хоча б перестануть смітити, відпочиваючи на природі. Й це стане першим кроком у зміні менталітету. Зрештою, воно й дійсно – треба задуматися: невже для підтримання чистоти на Щорсівщині мають приїздити байдарочники з Чернігова? Хіба не повинні щорсівчани самі цінувати і любити рідну природу?
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий