понедельник, 18 ноября 2013 г.

Коровай вагою 13,5 тисяч тонн


Вагома частина валового збору зерна у районі припадає на СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Тож не випадково за підсумками 2013 сільськогосподарського року це сільгоспформування визнане кращим у рослинницькій галузі. Про роботу колективу ми попросили розповісти директора підприємства Н.П.КОВАЛЕНКО.


- До свого професійного свята ми прийшли, повністю завершивши збирання зернових на території Щорського району. Незначна кількість кукурудзи залишилася на полях Менщини. Хлібороби задоволені результатами своєї роботи. Очікуваний вал збору зерна становить близько 13,5 тисячі тонн. Пшениця дала 39,1 цн на круг, жито – 28,7 цн, люпин - 20. Враховуючи зібрану кукурудзу, середня урожайність зернових по господарству складе 39,3 цн з гектара. Цієї осені посіяли 1639 га озимини, уже піднято близько 2 тис. га зябу. І все це завдяки впровадженню нової технології, застосуванню сучасної техніки.
Ми відійшли від оранки, й рослинні рештки та солому залишаємо на поверхні, працюємо дисковою бороною з розпушуванням грунту без перевертання на глибину до 30 сантиметрів. Це дає можливість накопичувати вологу взимку й зберегти її у весняно-осінній період та створити запаси органіки у верхньому родючому шарі грунту. У господарстві працює потужна ґрунтообробна техніка. Це – трактори «Кейс» потужністю в 340 і 500 кінських сил, нові сівалки для посіву кукурудзи «Кіnze», зернові комбайни типу «Клас».
Загалом налагоджено замкнутий виробничий процес, у якому кожна ланка має своє значення. Технічне обслуговування забезпечують висококваліфіковані механізатори Олексій Товстий, Микола Костюченко, Володимир Фомський, Валентин Фомський, Дмитро Щербина, Микола Ященко, комбайнери Іван Коваль, Олександр Довбиш, Віталій Щербина. Тисячі тонн зерна під час жнив перевезли з поля водії Микола Кабацький, Микола Ващенко та Сергій Бойко. Можна говорити, що уже завершено збирання урожаю кукурудзи: останні гектари впорядковують на полях Менського району.
Зерно проходить доробку на зерносушильному комплексі, який обслуговують В’ячеслав Мелащенко, Сергій Мелащенко, Микола Дідковський та Микола Насінник. Очисний комплекс працює завдяки старанням Віктора Дідковського, Анатолія Шестака Валерія Валькевича. Безперебійну роботу зернотоку забезпечують водії батько й син Миколи Голуби та Василь М`ятенко. Незамінним став навантажувач марки «Дієчі», яким уміло керують Микола Пономарчук, Олександр Куценко та Роман Кривенко.
Наше господарство першим у районі в оптимальні строки завершило сівбу озимини. На підготовці грунту добре попрацювали Володимир і Валентин Фомські, на сівбі – Олексій Товстий і Микола Костюченко, вчасно підвозили зерно, не допускаючи простоїв агрегатів обидва Миколи Голуби, Олександр Пильник та Олександр Доставалов.
Організаторами виробництва з упевненістю можна назвати завідуючого механічними майстернями В.Г. Репняка та головного інженера СТОВ М.П. Булденка, який цьогоріч до Дня працівників сільського господарства нагороджений «Знаком пошани» департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. Саме вони дбають про безперебійну роботу техніки. Швидко й якісно ремонтують техніку токар Сергій Примак, зварювальник Микола Биховець та інші.
З весни й досі гарячими смачними стравами механізаторів годує наша польова кухня. Ніколи не запізнюється і працює за чітким графіком майстриня своєї справи кухар Вікторія Мороз. Водій Олексій Тулуп гарантує, що завжди до часу доставить харчі на поле. Безвідмовний у роботі й водій легкового автомобіля Олександр Тебенко. Рано і вночі доставляє та забирає хліборобів із поля, постачає їм запасні частини.
Справжнє бойове хрещення пройшла цьогоріч молодий агроном Тетяна Щербина. Не кожному спеціалісту випало розпочинати свою трудову діяльність у такому потужному підприємстві. Зате є чому повчитися, набиратися досвіду та вміння.
До свого професійного свята хлібороби прийшли з вагомим короваєм. Усе зерно вже зібране й зараз його приводять у порядок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий