понедельник, 25 ноября 2013 г.

Олена Мохнюк, лікар-ендокринолог: «Діабет можна попередити»

В Україні зареєстровано близько 1 млн. хворих на цукровий діабет, але таких хворих насправді набагато більше.
Прогресування захворювання пов’язане у великій мірі зі зростанням споживання продуктів з високим глікемічним індексом - солодощів, виробів з борошна вищого гатунку, солодких газованих напоїв та малорухомим способом життя. Діабет загрожує людям, які мають надлишкову вагу, підвищений артеріальний тиск, захворювання підшлункової залози та жовчного міхура, часто піддаються стресам. Діабет – це хронічне захворювання, яке виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли організм не може ефективно використовувати вироблений ним інсулін. Це призводить до підвищеного рівня глюкози в крові (гіперглікемія). В перші роки хвороба перебігає майже непомітно, а тому хворі часто не звертають увагу на зміни у стані здоров’я. А це може бути зниження зору, гнійничкові ураження шкіри, болі, поколювання, відчуття оніміння в ногах більше у стані спокою та вночі, стоматити, зміни у вазі. Пізніше, з прогресуванням захворювання, з’являються спрага, сухість у роті, почащений сечопуск, свербіж зовнішніх статевих органів. Люди часто не підозрюють, що такі порушення є проявами цукрового діабету. Тому, починаючи з 35 років, необхідно щорічно перевіряти рівень глюкози в крові. Якщо цей показник підвищений (норма 3,3-5,5 ммоль/л), необхідно звернутись до ендокринолога.
Цукровий діабет тяжкий своїми інвалідизуючими ускладненнями. З часом діабет вражає серце, кровоносні та нервові судини, очі, нирки, 50% хворих на цукровий діабет вмирає від серцево-судинних захворювань. Найважчими ускладненнями захворювання є сліпота, розвиток гангрени та ампутація кінцівок, хронічна ниркова недостатність.
Для профілактики діабету необхідно: досягти нормальної ваги тіла та підтримувати її; щодня підтримувати фізичну активність менше 30 хвилин; вчасно виявляти хворобу за допомогою лабораторного аналізу крові; здійснювати регулярний контроль артеріального тиску.
Діабет можна попередити. Прості заходи з підтримання здорового способу життя виявляються ефективними для профілактики захворювання.


Комментариев нет:

Отправить комментарий