пятница, 1 ноября 2013 г.

На шляху до Вільнюса

На сьогоднішній день Україна виконала більшу частину умов, що містяться в дорожній карті підписання в листопаді у Вільнюсі угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Не красиві слова на зустрічах із західними політиками і не факельні ходи ведуть нас до цивілізованої Європи. А рутинна, повсякденна робота влади і опозиції.

І дуже добре, що це розуміння приходить до діючого парламентського скликання. Патріотична позиція фракції Партії регіонів знайшла відгук у більшості фракцій. На цій основі за чотири пленарні тижні поточної сесії нами прийняті ключові закони з «євроінтеграційного пакету». Зокрема, внесено запропоновані Президентом країни зміни до Конституції, що розширюють повноваження Рахункової палати, ухвалено закон, що посилює гарантії незалежності судової системи.
Глава держави підписав закони про виконання судових рішень та про гуманізацію умов відбування покарання. Консолідована позиція парламенту дозволила призначити повторні вибори в п’яти округах. У парламенті триває робота щодо спрощення умов відкриття та ведення бізнесу. У цьому напрямку нами ухвалено низку законодавчих ініціатив, розроблених Президентом і урядом.
У першому читанні знайшли підтримку депутатського корпусу закони про прозорість відносин власності у ЗМІ та про закладення основ діяльності Суспільного телебачення і радіомовлення України .
Позитивний висновок експертів Венеціанської комісії та інших європейських структур відкриває пряму дорогу до модернізації законодавства про вибори і комплексної реформи правоохоронної системи України. Мова про розгляд і ухвалення принципових змін до законів про прокуратуру, про міліцію. На часі створення національної антикорупційної служби.
Хочу загострити увагу на тому, що з прийняттям цих законів Україна фактично завершує процедуру виконання своїх зобов’язань перед Радою Європи. Розглянути ці закони до саміту у Вільнюсі ми зможемо за умови, що наші опоненти в залі займуть конструктивну позицію. Хоча заради об’єктивності слід зауважити, що Україна та Євросоюз несуть спільну відповідальність за підписання угоди про асоціацію з ЄС, яка матиме довготермінові позитивні наслідки для загальноєвропейських процесів. Станом на сьогодні залишається без відповіді єдине принципове для європейських партнерів питання – пов’язане з відбуванням покарання колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Опозиція намагається подати цю проблему як загальноєвропейську. Насправді ж це наша внутрішня проблема. За великі гроші усередині країни створюється інформаційна хвиля і розганяється по Україні, а за ще більші кошти – і в європейському інформаційному просторі.
Опозиція в нецивілізованій, категоричній формі вимагає від глави держави помилування Тимошенко. Але не дає відповіді – на якій юридичній підставі може бути зроблений такий крок.
Насправді розглядати шанси на помилування можна було б після того, як будуть виконані умови, які дозволять колишньому прем’єру розраховувати на акт гуманізму з боку Президента країни.
Як мінімум – має бути написане і подане прохання про помилування, чого в категоричній формі не хоче робити пані Тимошенко.
По-друге, необхідно хоча б почати відшкодовувати завдані державі матеріальні збитки, визнані судом, що також принципово не виконується.
Нарешті, необхідно в судах закрити порушені проти неї кримінальні справи. А для цього потрібно з’являтися до суду, а не ігнорувати цей обов’язок протягом року.
Щодо ж можливості лікування пані Тимошенко за кордоном, то абсолютно правий Президент Янукович, заявивши, що на сьогодні відповідної законодавчої бази не існує. І якщо парламент ухвалить такий закон – то він його обов’язково підпише.
Фракція Партії регіонів запропонувала опозиції розробити відповідний закон, на що поки чула від неї тільки категоричне «ні». На наш погляд, цей закон повинен передбачати: можливість лікування за кордоном будь-кого з ув’язнених, які потребують цього за медичними показниками; гарантії повернення ув’язнених приймаючою стороною після завершення курсу лікування для продовження відбування покарання; гарантії приймаючої сторони, що виключають зайняття засуджених політичною діяльністю.
Фракція Партії регіонів виступає за створення спеціальної робочої групи за участю представників усіх фракцій для розробки спільного законопроекту щодо забезпечення можливості лікування ув’язнених за кордоном.
І лише завдяки принциповій позиції європейських парламентаріїв вдалося змусити опозиційних депутатів на наступному пленарному тижні почати хоча б розглядати у сесійній залі розроблені в індивідуальному порядку законопроекти, що стосуються долі Юлії Тимо-шенко.
Цілком закономірне питання: чому опозиція саботує ухвалення закону про направлення Юлії Тимошенко на лікування до Німеччини? Відповідь лежить на поверхні. Лідери опозиції чудово розуміють, і насамперед голова фракції «Батьківщина», що вона їм не вибачить зраду, про що Юлія Володимирівна написала в опублікованих у пресі листах. І для них її вихід на волю практично означає їхню політичну смерть.
З іншого боку, вони чітко розуміють, що як тільки Віктор Янукович підпише у Вільнюсі угоду про асоціацію з Європейським Союзом, то він для них стає практично недосяжним у президентських перегонах, які стартують невдовзі. І шлях до Вільнюса перетвориться для чинного Глави держави на килимову доріжку до Білого дому на Банковій у 2015 році.
Наближення президентських виборів дурманить голови опозиційних лідерів. У їхньому таборі вже почалися брудні міжусобні бої без правил. Минулого пленарного тижня керівництво «Батьківщини» провернуло найбруднішу за всю історію вітчизняного парламентаризму політичну аферу з метою відсторонення Віталія Кличка як потенційного конкурента на президентських виборах, практично позбавивши його законної можливості брати участь у виборчій кампанії.
Та мене більше хвилює моральний бік питання. Коли весь цей бруд відкрився у сесійній залі, всі чекали, що лідер «Батьківщини» вийде за парламентську трибуну і хоча б вибачиться перед Віталієм Кличком за те, що сталося. А коли керівник фракції «УДАР» заявив, що піде у президенти, - ще більше чекали від очільника «Батьківщини», що він красиво, по-джентльменському, по-чоловічому підтримає Віталія Володимировича і публічно зніме свою кандидатуру на наступних президентських виборах на користь єдиного кандидата від опозиції Віталія Кличка та закличе до такого ж кроку і Олега Тягнибока. Але, як виявилося, ані високої моралі, ані людяності, ані елементарної порядності у вождів опозиції немає. Їм цілком байдужі норми людської моралі.
Партія регіонів засуджує брудну провокацію з боку лідерів «Батьківщини» щодо легенди українського та світового боксу Віталія Кличка і буде відстоювати можливість його участі у президентських перегонах 2015 року. В іншому разі ця аморальна афера очільників «Батьківщини» може обернутися для нас «червоною карткою» у Вільнюсі.
Але не проблема Тимошенко може запалити перед Україною «червоне світло» на європейському шляху. Сьогодні Європа стривожена і збентежена неонацистською символікою на стадіоні у Львові і брудною спробою використовувати цю ж символіку навіть у парламентській залі в день проведення «круглого столу» у Верховній Раді за участю представників європейського політичного бомонду, присвяченого саміту у Вільнюсі. А також маршем крайніх ультранаціоналістів Хрещатиком за участі добре підготовлених груп штурмовиків і бойовиків.
Якщо хтось вважає, що Україна під прапором неонацизму, антисемітизму і расизму може увійти до цивілізованої Європи, яка й сьогодні вдячна радянському солдату, що врятував увесь світ від фашистської чуми, - то це міф. Якщо громадськість, український політикум не дадуть належної оцінки цим подіям – то двері демократичної Європи для нас можуть зачинитися раз і назавжди.
Проте, як сказав один давньогрецький філософ, ніч найтемніша перед світанком. Ми переконані, що мудрість українського народу поставить на місце знахабнілих неофашистських молодчиків і збереже для України європейську перспективу.
Потужний, широкомасштабний антифашистський марш і 25-тисячна маніфестація у Києві напередодні 69-ої річниці визволення України від фашистських загарбників ще раз довели святість Великої Перемоги 1945 року для нашого народу. Я переконаний, що окремі неонацистські витівки дрібних політичних шулерів ще раз підкреслюють справедливість народної мудрості, яка гласить: «У сім’ї не без виродка». Але загалом велика багатонаціональна сім’я українського народу, як і весь цивілізований світ, шанує безсмертну пам’ять і схиляє голову перед героїчним подвигом великого радянського солдата, що переміг фашизм.
Повертаючись до дискусії довкола євроінтеграції, потрібно зауважити, що цілком правий Президент України Віктор Янукович, який, перебуваючи в Мінську, виступаючи на засіданні Ради глав держав СНД, заявив, що будь-які розмови про необхідність вибору Україною між поглибленням взаємодії з країнами-учасницями СНД, а також Євроазійського євроінтеграційного проекту з одного боку, і Європою з іншого – докорінно невірні.
Підписання угоди про асоціацію з ЄС вигідне не тільки для України і Європи, але й для країн – учасниць СНД. Україна запропонувала у Мінську сформувати постійно діючий консультаційний формат «Україна – Євросоюз – Митний союз» і сподівається на підтримку цієї ініціативи. Тематика взаємодії нашої держави з ЄС і Митним союзом обговорювалася у Єврокомісії, і цей орган, за словами Президента України, не заперечує проти постійного пошуку Україною шляхів подолання бар’єрів у торгівлі між країнами Співдружності.
На мінському саміті наша держава прийняла від Білорусі головування в СНД. Українське головування, як зазначив Віктор Янукович, буде спрямоване на забезпечення подальшого поступального розвитку Співдружності і зміцнення взаємовигідного партнерства, що відповідає національним інтересам кожної держави. Діяльність України у цій якості будуватиметься на засадах наступності у реалізації ухвалених вищими органами СНД рішень.
На зустрічі у Сочі, що відбулася відразу після Мінська, Президенти двох дружніх держав – стратегічних партнерів України і Росії – Віктор Янукович і Володимир Путін продовжили обговорення питань, про які йшлося на саміті у Мінську. Це є свідченням реальності знаходження рішення, яке відповідатиме національним інтересам обох держав.
Я вважаю, що наше природне і абсолютно вірне стремління до європейських цінностей не повинно затьмарити розуміння і усвідомлення того, що сонце над Україною завжди встає на Сході.
Народний депутат
України, перший заступник голови депутатської фракції Партії регіонів
у Верховній Раді
Михайло ЧЕЧЕТОВ

Комментариев нет:

Отправить комментарий