понедельник, 25 ноября 2013 г.

Тетяна Куценко, районний лікар-терапевт: «Чим раніше почати курити, тим гірший прогноз»

Для хронічної обструктивної хвороби легень (ХОХЛ) характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху. Основною причиною розвитку ХОХЛ є тютюновий дим (в результаті споживання тютюну або вдихання вторинного тютюнового диму).
Інші фактори - забруднення атмосферного повітря та повітря приміщень в результаті приготування їжі та опалення, запиленість та хімічне забруднення на робочих місцях, часті інфекції дихальних шляхів в дитинстві. За оцінками ВООЗ, 210 млн. людей з усьому світі хворіють на ХОХЛ в помірній та тяжкій формі, 3 млн. щорічно помирають з цієї причини. За прогнозами, якщо не будуть вжиті заходи, спрямовані на зменшення ризику, особливо на зниження впливу тютюнового диму, загальна смертність від ХОХЛ з найближчі 10 років зросте більш, ніж на 30%.
Найпоширенішими симптомами є задишка (або відчуття браку повітря), патологічне мокротиння (суміш слини і слизу в дихальних шляхах) і хронічний кашель. По мірі поступового розвитку хвороби може значно утруднятися щоденна фізична активність, така, наприклад, як підйом на декілька сходинок або перенесення валізи.
У зв’язку з тим, що ХОХЛ розвивається повільно, найбільш часто вона діагностується у людей у віці 40 років і старше, як у чоловіків, так і у жінок.
Найефективнішим заходом профілактики є відмова від куріння тютюну, в тому числі пасивного. Пасивні курці (вдихаючи сигаретний дим при палінні інших) піддаються такому ж ризику, якщо вони чутливі до впливу тютюну.
Сигаретний дим містить близько трьох тисяч відомих нам складових елементів, 16 з яких можуть викликати рак. Найбільш небезпечним для здоров’я є нікотин. Варто нагадати, що розвиток легень припиняється лише після двадцяти років. Куріння до цього віку порушує формування легеневої тканини, і чим раніше почати курити, тим гірший прогноз.

Комментариев нет:

Отправить комментарий