понедельник, 11 ноября 2013 г.

Нова техніка прийшла на тур`янські поля


Під час чергової зустрічі з директором псп «Турчанка» Володимиром Гвоздьовим (його стаж роботи керівником сільгоспфомування обчислюється третім десятиріччям) ми з приємністю вели мову про те, що нині на службі у селян - високотехнологічна техніка, яка дозволяє в оптимальні строки справлятися зі значним обсягом робіт при їх високій якості.


Зранку на тракторній бригаді псп «Турчанка» дуже людно. Механізатори Володимир Невмовенко та Микола Авраменко виконують обов’язкову щоденну процедуру: змащують диски. Це забирає немало часу, зате гарантує якісну й безаварійну роботу причіпного знаряддя. На полях, де вирощували цьогоріч незвичну для Полісся культуру сою, одразу після збирання урожаю передискували й таким чином збільшили площі, де піднято зяб. За зміну кожен агрегат порає 30 гектарів, вдвох - 60 гектарів. Крім того, розорали 336 гектарів цілини. Потужна техніка справляється не лише з природними багаторічними травами, й із самосіяними деревами.
Приємно дивитися на оброблені площі. Сучасна техніка якісно готує грунт уже під весняний засів, красиво працює. Ширина захвату – 6,3 метра, тож продуктивність висока. Поля рівненькі, доглянуті. Ще недавно, коли на ниви виходили старенькі трактори та комбайни, ніхто й не мріяв про високопродуктивну техніку. Тим часом на тракторній бригаді зараз переважає техніка марки «Джон Дір». Так само й урожай нинішнього року збирають комбайнами «Джон Дір». Три таких велети стоять на тракторній бригаді в очікуванні початку роботи. І перепочинок у них був не дуже довгим: робочу зміну закінчують у залежності від погоди – коли о дванадцятій ночі, а коли й до другої години ночі курсують полями. Сою на тур’янських полях вирощували на 1189 гектарах. Уже зібрали 520 гектарів, намолотивши 520 тонн. Серйозні перепони в роботі чинить несприятлива осіння погода. А відтак і техніка підводить, часто ламаючись.
Освоювати малознайому високотехнологічну техніку місцевим механізаторам допомагають більш звичні до неї комбайнери. Певно, мине не так багато часу, й у Тур’ї знайдуться кваліфіковані спеціалісти, котрі сядуть за штурвал степових кораблів. А поки що на «Джон Дірах» працюють комбайнери з Каховки, Городні й Хотунич. Того дня біля машин ми застали Расіма Найдьонова, Андрія Селякова, Євгена Кириченка та Віктора Вовчка. Усі вони поспішали приступити до збирання урожаю сої, аби не марнувати погожий час, який такий дорогий восени та і взагалі під час жнив. Тож щоразу, розпочавши роботу, механізатори дбають про її ефективність.

Комментариев нет:

Отправить комментарий