воскресенье, 17 ноября 2013 г.

Уклін вам, хлібороби!

Нинішнє свято – вінець напруженого та наповненого повсякденною працею року, який приніс району найбільший за всю історію урожай зернових культур. Трудівники села завдяки любові до землі, виключній працездатності, своїм знанням та природній мудрості, незважаючи на всі негаразди довели високу життєздатність села.
У нинішньому році працівники галузі, керівники та фахівці господарств, фермери доклали немало зусиль для того, щоб посилити позитивні тенденції в розвитку сільськогосподарського виробництва району. За 10 місяців капітальні інвестиції в сільське господарство Щорсівщини склали більше 21 млн. гривень. Найбільше інвестовано в СТОВ «Щорссільгоспсервіс» та псп «Прогрес» і «Яна Плюс».
Вперше за роки незалежності України очікуємо отримати більше 52 тисяч тонн зернових культур у фізичній вазі. Це значна перемога наших хліборобів. Урожайність зернових складе більше 35 цн з гектара. Плануємо виробити валової продукції на 80 млн. грн. Це на 20 млн.грн. більше, ніж у минулому році. Проведено заплановані посіви озимих культур на площі 4,5 тис. га та підготовлено більше 6,5 тис. гектарів площ під урожай майбутнього року. Додатково в сільськогосподарський обіг залучено понад 3 тис. гектарів ріллі. Думаю, що в наступному році всі ці показники в рослинництві ми закріпимо та наростимо виробництво.
Керівники та спеціалісти господарств більше почали впроваджувати енергозберігаючі технології на вирощуванні сільгоспкультур, належну увагу приділяють насінництву та закупівлі мінеральних добрив.
Але якщо в рослинництві намітились позитивні тенденції, зростає виробництво продукції, то в тваринництві (хоч виробництво валової продукції в цьому році збільшилось і складає 12,1 млн.грн., або 105 відсотків до минулого року) перспективи розвитку на наступний рік будуть складні у зв’язку з тим, що в трьох господарствах за рішенням власників та зміною напрямку виробничої діяльності повністю реалізовано поголів’я великої рогатої худоби.
На виконання завдання Президента України В.Ф.Януковича по відродженню тваринництва на селі на належному рівні організована робота по оформленню дотації населенню за утримання та збереження поголів’я молодняка великої рогатої худоби. У поточному році нараховано бюджетних коштів на суму 288,4 тис. грн. Подані документи на грошову компенсацію придбаних 16 доїльних установок від громадян, які утримують трьох і більше корів.
Рік був напружений, але трудівники села домоглися певних успіхів. У псп „Яна Плюс” та свк „Райдуга” завершені роботи по будівництву доїльних залів. Введені в дію три сушарки потужністю 1300 тонн на добу: в псп «Яна Плюс» та «Прогрес». Завершуються роботи по будівництву елеватора в псп «Яна Плюс», практично елеватор працює . У кінцевому рахунку це додаткові робочі місця , можливість розширення посівів кукурудзи та своєчасного збирання урожаїв зернових культур.
Основне наше багатство на селі – люди. Тож шановні хлібороби, нехай ваші працьовитість, мудрість та наполегливість і надалі створюватимуть достаток на наших столах. Хай любов до землі та притаманний вам професіоналізм здолають негаразди на шляху до заможного життя. Щирі вітання ветеранам сільського господарства, людям, які не жаліючи себе, віддавали аграрній сфері кращі роки свого життя. Вітаю також керівників господарств, наполегливість, завзятість яких виводить трудові колективи на шлях до успіху. Бажаю вам міцного здоров`я, високих результатів у роботі, щастя, добра, наснаги. Зичу процвітання кожному сільськогосподарському підприємству, довголіття, достатку і злагоди кожній сільській родині.

М.КОЛОДЮК,
заступник голови райдержадміністрації, начальник управління агропромрозвитку РДА

Комментариев нет:

Отправить комментарий