понедельник, 11 ноября 2013 г.

Тваринницька галузь потребує підтримки


Здавалося, ще недавно ми разом із селянами Тихонович раділи приходу в господарство грошовитого інвестора, який зосередився на розвитку тваринницької галузі. Та й не випадково, адже свк «Райдуга» має статус племінного господарства. Реконструкція старих приміщень, створення доїльного залу, інші новації, які помітно полегшили роботу доярок, - усе це осучаснило ферму. І водночас оголило інші проблеми, котрі можна віднести більше до категорії моральних.


Директора сільгоспформування А.П. Ігнатенка найбільше непокоїть рівень свідомості у ставленні до роботи кожного тваринника. Звичайно, усе залежить від людини. Часто, відвідуючи ферму, змушений спостерігати марнотратство. Приміром, працівники забувають про необхідність економії електроенергії, тож і світять лампочки там, де вже це не потрібно, не поспішають вимикати прилади, не економлять гарячу воду. Можна навести інші приклади. Але навіщо, якщо керівник змушений по кілька разів тваринникам нагадувати одне й те ж. А все це не лише позначається на собівартості продукції, а й б’є по кишені самих селян.
Сьогодні у господарстві триває підготовка до зимово-стійлового утримання худоби, яка, поки ще дозволяє погода, пасеться на луках неподалік від ферми. Свк «Райдуга» взяв молочний напрямок, тож основну увагу приділяють коровам. Їх зараз налічується 317, хоча доїться 200 – решта м’ясного напрямку. Продуктивність багатьох бажає кращого, тож триває процес вибракування низькоудійних тварин. У планах керівництва довести чисельність молочного поголів’я до 450 корів – тоді можна вести мову про рентабельність роботи доїльного залу.
Втім, і тут не все так просто. Аби пропустити через доїльний зал таку кількість корів, потрібно кілька годин. Це означає, що на пашу череда потрапить близько одинадцятої години, а влітку це вже спекотна пора. Та й вечірнє доїння слід буде розпочинати близько п’ятої вечора. Для оптимальної організації роботи ферми конче потрібен висококваліфікований спеціаліст. Над цим давно задумується директор свк. Інша справа, що зараз такого знайти дуже непросто. Але проблема потребує негайного вирішення.
На момент нашого приїзду, а було це близько восьмої ранку, вранішнє доїння завершилося. Завідуюча фермою В.В. Тебенко була заклопотана, а доярки О.М.Кушнір,Т.І. Степаненко та їх колега А.М. Трихліб завершували прибирання у доїльному залі. Потрібно сказати, що молочний блок із віконними та дверними склопакетами, сяючим кахлем на підлозі та на стінах, пральною машиною-автоматом (серветки для витирання вимені після підмивання перед підключенням доїльного апарату мають щоразу бути чистими й індивідуальними) приємно вражають. До речі, поліпшилися не лише умови праці тваринників, а й оплата їх роботи. Керівництво дбає, аби за будь-яких умов люди отримували заробітну плату. Хотілося б і у відповідь бачити сумлінну і відповідальну роботу.
Досі триває накопичення кормів на зиму. У господарстві продовжують збирати урожай кукурудзи. А для надійного зберігання застосовують нові технології. Принцип консервування вологого зерна ( саме таке воно у жовтні-листопаді після рясних дощів і за низьких температур) полягає у частковому перетворенні цукрів та крохмалю зерна внаслідок контрольованого молочно-кислого бродіння в молочну та оцтову кислоти, що і створює консервацію – захист зерна від самозігрівання та втрати поживних речовин. Це призводить також до підвищення перетравності та засвоюваності поживних речовин корму.
На подвір’ї зернотоку лежить багатометровий рукав, діаметр якого сягає не менше метра. До речі, цей рукав може бути завдовжки до 60 метрів. У ньому законсервовано плющене зерно, вологість якого має бути в межах 35-42 відсотків. Тромбували його спеціальним агрегатом, орендованим у колег із Коропського району.
Дні стають коротшими й холоднішими, що не може не позначатися на продуктивності корів. Незабаром розпочнеться період масових запусків, а згодом і розтелень маточного поголів’я. А цей час потребує особливої відповідальності й самовіддачі.




Комментариев нет:

Отправить комментарий