понедельник, 25 ноября 2013 г.

Профілактика грипу та ГРВІ

ГРВІ – це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-краплинним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі – повтряно-краплинний. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової та ендокринної систем.


Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ як в області, так і в районі характерна середньорічному рівню для відповідної пори року. За статистичними даними за 46 тижнів 2013 року по району звернулися за медичною допомогою до лікувальних закладів з приводу ГРВІ 129 осіб (інтенсивний показник 51,4 на 10 тис. населення, при епідпорозі 52,24), 75% з яких становлять діти. У порівнянні з минулим тижнем спостерігається ріст захворюваності, тому не зайве буде нагадати про методи профілактики захворювання.
Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей: уникати скупчень людей; користуватися одноразовими масками при необхідності; регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання; повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми; часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту; користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками.
Але основним засобом попередження епідемії грипу залишається вакцинація. Усі вакцини інактивовані, безпечні для людини, вироблені в Німеччині, Нідерландах, Росії, Франції, мають сертифікати про державну реєстрацію і здатні захистити від грипу, що прогнозується на епідсезон 2013—2014 рр. Щеплення проводиться тільки у випадку, якщо людина здорова, а при наявності хронічних захворювань - у разі, якщо у неї відсутні загострення в даний момент. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону.
Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Особливо рекомендована вакцинація так званим „групам медичного ризику”, а саме: діти до 5 років (особливо — діти до 2 років); вагітні жінки; люди віком від 65 років; люди з надмірною вагою;
хворі на діабет; на хронічні серцево-судинні захворювання; на хронічні захворювання легенів; люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;
люди, що перебувають на імунно-супресивній терапії. Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.
Враховуючи можливі тяжкі наслідки грипу для здоров’я та життя, лікування цієї хвороби не повинне обмежуватися лише симптоматичними засобами (жарознижуючі, протизапальні, протикашлеві та інші подібної дії препарати). При появі перших клінічних ознак хвороби (підвищенні температури тіла, головному болю, болю в очах, ломоти в попереку, крижах, суглобах) необхідно одразу звернутися до лікаря. Оскільки лише він спроможний об’єктивно оцінити тяжкість перебігу хвороби та призначити оптимальне лікування.
Ю.ПАВЛЕНКО,
помічник епідеміолога райсанепідемстанції

Комментариев нет:

Отправить комментарий