понедельник, 11 ноября 2013 г.

Нотаріус, як державний реєстратор прав на нерухоме майно

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», що набув чинності з 1.01.2013 р., державна реєстрація прав на нерухоме майно здійснюється державним реєстратором прав на нерухоме майно реєстраційної служби відповідного управління юстиції або нотаріусом як спеціальним суб’єктом, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно. Нотаріус як державний реєстратор тільки в одному випадку може здійснювати


державну реєстрацію прав - під час вчинення ним нотаріальних дій: посвідчення договорів купівлі-продажу, дарування, міни, застави, оренди, предметом яких є нерухоме майно (включаючи земельну ділянку), видача свідоцтва про право на спадщину тощо.
Державна реєстрація прав, які виникають у результаті вчинення нотаріальної дії, проводиться нотаріусом одночасно з вчиненням такої дії, тобто в той же день, що й вчинення самої нотаріальної дії. До пакету документів, який необхідно буде надати нотаріусу як державному реєстратору, відносяться: заява власника, іншого правонабувача сторони правочину, за яким виникло право, або уповноваженої ними особи; документи, що підтверджують виникнення, перехід або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно (нотаріально оформлений договір, предметом якого є нерухоме майно, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про право власності тощо); документ, що посвідчує особу; реєстраційний номер облікової картки платника податку.
Нотаріус здійснює державну реєстрацію прав в електронному реєстрі, а саме: перевіряє відповідність повноважень особи, яка подає документи на державну реєстрацію; перевіряє відповідність даних про нерухоме майно; перевіряє наявність арештів, заборон; приймає рішення про державну реєстрацію прав, відмову в такій реєстрації, її зупинення; відкриває та завершує відкриття розділу державного реєстру прав; надає витяг з державного реєстру. Реєстрація прав на нерухоме майно нотаріусом є платною.
Отже, сьогодні при вчиненні нотаріальної дії нотаріус спочатку діє власне як нотаріус (посвідчуючи договір купівлі-продажу, дарування, міни, видаючи свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно), і відразу ж після вчинення нотаріальної дії проводить державну реєстрацію права власності на нерухоме майно. Тобто, вийшовши від нотаріуса , вам більше нікуди звертатися не потрібно. Ви отримали документ про право власності на нерухоме майно.
Т.ВАСИЛЬЧЕНКО, державний нотаріус

Комментариев нет:

Отправить комментарий