пятница, 1 ноября 2013 г.

Наявність роботи і гідна заробітна плата - найкращий соціальний захист населення

Цьогорічна діяльність Державної служби зайнятості проходить під знаком реформування. Нормативна база для нового акону України була затверджена порівняно нещодавно, але вже можна говорити про певні позитивні зрушення на ринку праці району.
За багаторічну сумлінну працю та вагомий особистий внесок у виконання завдань, пов’язаних з реалізацією державної політики зайнятості в Україні, соціального захисту від безробіття та з нагоди святкування Дня працівника соціальної сфери Подякою Міністерства соціальної політики України відзначено головного спеціаліста відділу надання соціальних послуг Щорського районного центру зайнятості Надію Іллівну Максименко.



Закон України «Про зайнятість населення» було розроблено на виконання соціальних ініціатив Президента України, які визначають нову якість соціальної політики держави. Однією з них, нагадаю, є сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць. Це передбачає підтримку підприємницьких ініціатив громадян, сприяння підвищенню професійного рівня населення, стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць для працевлаштування неконкурентоспроможних громадян, у тому числі молоді, на перше робоче місце та людей з інвалідністю. Тому реалізація президентських ініціатив покладена, зокрема, і на Державну службу зайнятості.
Так, у січні-вересні 2013 року за допомогою центру зайнятості отримали роботу 375 осіб, що майже на 5% більше аналогічного показника минулого року. Дуже важливо, що цього року працевлаштовано 90 осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. В контексті виконання ініціатив Президента особливу увагу приділяється молоді, а саме випускникам вищих та професійно-технічних навчальних закладів. Працевлаштовано 11 таких осіб.
Суттєвим позитивом роботи центру зайнятості є зменшення, порівняно з минулим роком ,на 100 днів тривалості безробіття. Тобто пошук роботи здійснюється оперативніше.
Підприємствам району потрібні, і це тенденція останніх років, водії автотранспортних засобів, продавці, трактористи, кухарі, слюсарі-ремонтники. Водночас заповнення цих вакансій стримується заробітною платою, що не відповідає досить важким умовам праці.
Задля популяризації робітничих професій профорієнтаційна робота проводиться не тільки з дорослим населенням, а й з учнівською молоддю. Організовуються для них різноманітні заходи: Дні відкритих дверей, профуроки, ярмарки професій. Оновлення змісту послуг зумовило підвищення ефективності співпраці з роботодавцями. Так, за 9 місяців до центру зайнятості від роботодавців надійшло 400 вакансій. На 21 %, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла кількість вакансій із заробітною платою вище мінімальної. На початок жовтня актуальними були 33 вакансії, на кожну з яких претендувало 15 безробітних.
На 15,4%, порівняно з відповідним періодом минулого року, зросла кількість укомплектованих робочих місць. Проте ми розуміємо, що на цьому результаті зупинятись не можна: якість поданих вакансій має покращуватися, кількість – збільшуватися, а тривалість їх укомплектування - зменшуватися. Наше головне завдання – забезпечити кожного, хто бажає працювати і активно шукає роботу, гідно оплачуваним робочим місцем. На жаль, сьогодні кожна третя вакансія пропонує мінімальну зарплату, але це не провина служби зайнятості.
Як наголошував Президент України Віктор Янукович: «Головний пріоритет оновленої служби зайнятості – перейти від фінансування безробітних до ефективних заходів для скорочення їх кількості, стимулювання створення нових робочих місць». Новацією в нашій діяльності стало надання роботодавцям 100-відсоткової компенсації витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та яким надано статус безробітного, на нові робочі місця строком не менше ніж на два роки. Отримати компенсацію можуть також підприємці, які працевлаштовують безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності. Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування безробітного за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
Попри те, що ця норма закону почала діяти нещодавно, з червня по вересень нею скористалися 4 роботодавці району, які забезпечили роботою 11 безробітних. Ця послуга сприяє створенню нових робочих місць, підвищенню підприємницької активності, легалізації заробітних плат.
Одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримали 11 безробітних, а це більше ніж за відповідний період минулого року.
З червня розпочато видача громадянам старше 45 років ваучерів для оплати навчання. Їх уже отримало 58 осіб , дане свідчить про актуальність цієї новації. Із переліку професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації, за якими може бути виданий ваучер, наші земляки переважно обирають такі: електрогазозварник та тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва.
Для покращення якості робочої сили та з метою підвищення конкурентоспроможності безробітних громадян поширюються нові форми профнавчання безробітних за замовленням роботодавців, особливо шляхом стажування. За 9 місяців 2013 року пройшли профнавчання 154 особи, що складає 90,5% річного показника, закінчили навчання 144, з них 63 особи працевлаштовані. Показник навчання безробітних за замовленням суб’єктів господарювання склав 100 % і до кінця року залишиться стабільним.
Відповідно до нового законодавства тепер розрізняємо громадські й тимчасові роботи. Змінився й механізм їх організації та фінансування. Громадські роботи організовуються місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами сільських, селищних та міських рад. За 9 місяців залучено до громадських робіт та робіт тимчасового характеру 269 осіб, сума використаних коштів склала 108,5 тис. грн. , із них за рахунок коштів роботодавців – 14,1 тис. грн., кошти місцевих бюджетів та Фонду склали по 47,2 тис. Грн. Звісно, ця сума могла бути б і більшою, але стримується вона фінансовими можливостями місцевих бюджетів.
Тимчасова зайнятість для безробітних є важливою і корисною, адже дозволяє відновити професійні навички, підвищити мотивацію до праці і є поштовхом до постійної зайнятості.
Все, що робила і робить служба зайнятості - заради якнайшвидшого працевлаштування громадян та оперативного укомплектування вакансій. Сумлінно виконуючи свої професійні обов’язки, наші фахівці з увагою ставляться до проблем кожної людини, яка опинилася в ситуації безробіття, прагнучи допомогти.
З нагоди професійного свята - Дня працівника соціальної сфери щиро вітаю колектив Щорського районного центру зайнятості та його ветеранів. Бажаю не втрачати набутого і невтомно рухатись уперед, натхнення і творчого пошуку, невичерпної енергії, людської вдячності, а також міцного здоров`я, особистого щастя і добробуту.
Раїса Аникієнко,
директор районного центру зайнятості
і

Комментариев нет:

Отправить комментарий