понедельник, 23 ноября 2015 г.

Зима близько!

Ці слова лунають, ніби девіз із відомого серіалу-фентезі „Гра престолів”.  Але зміст сказаного у даному  випадку не абстрактний, а суто конкретний, змушуючи подумати і про сьогодення. Чи готові бюджетні галузі нашого краю до роботи в умовах зимового сезону? Що зроблено для підвищення енергоефективності закладів освіти, медицини і культури? Відповіді читайте далі.

Всеволод
Тарасюк,
керівник районного центру первинної медико-санітарної допомоги:
- Питанням енергоефективності та економії паливних ресурсів у наших закладах приділяється велика увага. У нас є задум:  зменшити  частку енергоносіїв у загальній  структурі  видатків галузі охорони здоров’я населення. Звісна річ, це справа не одного дня, але ми послідовно  рухаємося  до реалізації  наміченого. Якщо вести мову про те, що зроблено саме перед початком  чергового опалювального сезону 2015-2016 років, то варто виокремити три об’єкти: фельдшерсько-акушерський пункт у Великому Щимелі та фельдшерські пункти у Гуті Студенецькій і Гірську. У Великощимельському закладі медицини вже давно назріла необхідність модернізації системи опалення, передовсім – заміни котельного обладнання. Завдяки сільраді, яка виділила гроші, вдалося купити новий і сучасний твердопаливний котел.  Його вже встановлено, персонал ФАПу задоволений  реалізацією цього проекту. Щоправда, тепер додалося клопоту із забезпеченням дровами, але таке питання належить до числа вирішуваних. Головне ж – що тепер у кімнатах для огляду та лікування людей можна в будь-яку пору року підтримувати належний температурний режим, забувши про „ліміти”, „тривалість опалювального сезону” та „наявність коштів для проплати за газ”. Зрештою, з дровами у нашому краї проблем нема.
Стосовно Гірська і Гути Студенецької, то наприкінці жовтня в тамтешніх ФПах коштом районного бюджету було встановлено загалом 15 металопластикових вікон і 2 дверей. Таким чином мінімізовано тепловтрати і підвищено комфорт як для пацієнтів, так і для персоналу. До того ж у Гірську проведено ремонт системи опалення – змуровано новий стояк і встановлено сучасний піролізний котел.
Сподіваюся, наступного року подібні роботи продовжаться й по деяких інших медзакладах.
Наталія
Добненко, начальник відділу культури РДА:
- Курс бюджетної сфери Щорсівщини на підвищення енергоефективності підтримано і працівниками культури. У Рогізках наприкінці літа в будинку культури встановлено чотири металопластикові вікна – за кошти сільського бюджету і гроші, зібрані завдяки роботі цього закладу. У Щорсі ще навесні з фасаду районного Будинку культури замінено 8 вікон на металопластикові, монтаж ще двох відбудеться протягом найближчих тижнів. Профінансовано ці роботи за рахунок галузі культури. Також для районної бібліотеки у жовтні придбано  сучасний економний газовий котел. А в котельні історичного музею встановлено твердопаливний котел. Тепер цей заклад може вдаватися до, так би мовити, комбінованого підходу: коли треба – на вибір користуватися газом або дровами.
Ігор
Сергєєв,
директор
Петрівського
будинку культури:
- У вересні було реалізовано наш план заміни на фасаді сільського закладу культури вікон і дверей. Загалом вдалося вставити 14 металопластикових конструкцій. Зараз ми силами трудового колективу завершуємо  внутрішні роботи. Якщо вести мову про фінансування, то більшу частину грошей виділила сільрада, а решту  коштів  було зароблено завдяки діяльності будинку культури. У майбутньому передбачається продовження поетапного ремонту приміщень нашого БК. В цьому питанні є цілковита підтримка з боку керівництва територіальної громади.
Павло
Мірошниченко, голова райдержадміністрації:
- Цьогоріч керівництво облдержадміністрації та ряд депутатів Верховної Ради підтримали наші пропозиції стосовно соціально-економічного розвитку Щорсівщини. Внаслідок цього у район надійшли 3 мільйони гривень субвенції з державного бюджету на реалізацію декількох важливих проектів. Більшу частину суми (понад два мільйони) передбачено витратити на заходи з енергоефективності: будуть вставлені металопластикові вікна і двері в міській школі №1, дитячій музичній школі та спортшколі. На двох об’єктах - ЗОШ №1 та ДЮСШ – працюватиме „Українська енергетична компанія” з міста Вишневе Київської області, а в музшколі – фірма „Славутич”. Кошти з держбюджету  виділені з умовою передбачити місцеве співфінансування, тобто райбюджет теж має взяти на себе частину грошових зобов’язань (в межах  3%).  Майже два тижні минуло, як робітники стали до праці, графік виконання замовлення може коригуватися, але протягом листопада основний обсяг монтажу  металопластикових конструкцій буде виконаний. Таким чином вдасться вирішити два питання – зробити умови навчання дітей комфортнішими і зменшити тепловтрати у приміщеннях.
Нові вікна – це не лише гарний вигляд шкіл, а й можливість економити в майбутньому бюджетні кошти на опаленні. До речі, на спортшколі також буде реконструйовано дах. Стару й подекуди вже діряву покрівлю, якій нещодавно виповнилося 40 років, замінять. А в музшколі модернізують систему освітлення.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий