понедельник, 16 ноября 2015 г.

Знову про чуму свиней

У рамках карантинних заходів на території нашої області, які вжито для протидії поширенню африканської чуми свиней, у середу відбулося засідання районної протиепізоотичної комісії. Стосовно питань порядку денного цього зібрання висловилися перший заступник голови райдержадміністрації В.Радібеда та керівник ветеринарної служби Щорсівщини В.Білашко.
Серед іншого вони розповіли, що на даний час найближче до нашого краю місце спалаху захворюваності на чуму свиней – Сосницький район. З огляду на ситуацію протягом місяця (до 8 грудня) заборонений забій свиней на приватних дворищах для подальшого продажу на базарі. Так само не дозволяється торгувати й живими свинями. Такий підхід дозволить мінімізувати ризик розповсюдження небезпечної інфекції та посилити контроль за реалізацією свинини.
Також на засіданні піднімалася тема функціонування у Щорсі по вулиці Свердлова просто у приватному дворищі нелегального пункту забою худоби. (Про численні нарікання мешканців житлового кварталу на його „роботу” „Промінь” вже писав). В.Радібеда повідомив, що органи влади зверталися до міліції з проханням взятися за очевидну проблему, але результату це досі не принесло... В.Білашко додав: наскільки він володіє інформацією, то в перспективі торговці худобою та м’ясом мають намір відкрити офіційний пункт забою у місті на одному з об’єктів біля нафтобази. Можливо, таким чином вдасться виправити ситуацію. Загалом же є план одного приватного підприємця організувати забійний пункт в окремому приміщенні недобудованого м’ясокомбінату. Однак справа загальмувалася через повільне оформлення відповідних документів у Чернігові...
До речі
Користуючись нагодою, вдалося передати В.Білашку запитання мешканців хутора Руда. Цієї осені тамтешні власники худоби були дуже здивовані, що ветеринари беруть з них за щеплення корів від сказу по 14 грн. 39 коп., а в сусідній Забарівці Корюківського району – по 2 грн. 39 коп. Звідки така різниця в ціні? Чи наші сусіди чимось кращі й тому платять менше?
З коментаря В.Білашка можна було зрозуміти, що тариф на таку послугу як щеплення від сказу залежить від різних факторів і може різнитися між районами. У даному випадку робота фахівців ветмедицини Щорсівщини дорожча через, так би мовити, комплексний підхід: у нас спочатку здійснюють клінічний огляд і потім роблять ін’єкцію. А сусіди, можливо, обмежуються лише ін’єкцією...

Комментариев нет:

Отправить комментарий