пятница, 6 ноября 2015 г.

Як встановлювалися підсумки голосування за новим законодавством

Встановлення результатів 
у багатомандатних округах (не пізніше, як на 10-й день з дня голосування)

На Щорсівщині проголосували за політичні сили, які йшли до районної ради, всього 9209 виборців з 19886 осіб, включених до списків на виборчих дільницях. (За новим законодавством громадяни України в цьому році могли балотуватися в ради
різних рівнів,  на міського чи сільського голову одночасно).
Для того, щоб кандидат міг бути обраним депутатом райради, партія, яка його висувала, мала набрати на виборах прохідний мінімумом - 5% голосів, які віддали всі виборці району за певну політичну силу. Проте це ще не стало гарантією проходження зареєстрованих кандидатів від цієї партії у райраду. Потрібно було розрахувати квоту шляхом ділення всіх голосів виборців, поданих за партії, що отримали 5 і більше відсотків на виборах, на 26 (це кількість депутатських місць у районній раді). Отже, найбільше місць отримав у районній раді Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 9 мандатів, далі іде «Наш край» - 5 мандатів. По три представники у раді буде від Аграрної партії України, «УКРОПУ» та ВО «Батьківщина», два - від Радикальної партії Олега Ляшка та один – від «Опозиційного блоку». Гарантовано прохідною стала тільки перша людина у списку партії. Решта депутатів визначалася відсотком (а не кількістю голосів), який набрав кандидат у власному окрузі.
Але були випадки, коли, наприклад, депутат отримав у своєму окрузі по Клюсах найбільше (29,4%) від усіх кандидатів у бюлетені, але його однопартійці в інших округах отримали від 33 і більше відсотків, тож клюсівський кандидат не проходить у райраду. Або ще ситуація: кандидат на окрузі набрав найбільшу кількість голосів, як це сталося, наприклад, в Ст.Боровичах, але він не став депутатом, оскільки його партія не подолала 5%-ий бар’єр. (Із восьми політичних сил, які були занесені в бюлетені по району, п’ятипроцентний бар’єр не подолала лише «Нова держава» - Авт.). Отже, у підсумку вийшло, що в деяких селах до районної ради не обрано жодного депутата, а в деяких – по два від різних партій. Проте кандидат від округу не є його представником, він не відповідає за цю територію. Закріплення обраних депутатів за округами буде здійснене згодом -  відповідним рішенням сесії районної ради.
Встановлення результатів  в одномандатних округах - до сільської ради, на посаду міського та сільських голів (не пізніше, ніж на 5-й день з дня голосування).
Якщо у день виборів у бюлетень на Щорсівщині було включено не менше двох кандидатів у одномандатних округах, то обраним вважається той, за кого подано більше голосів у відповідному окрузі. Якщо ж в бюлетені був лише один кандидат, то йому обов`язково потрібно було набрати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
За підсумками нинішніх місцевих виборів одна особа може бути обрана і депутатом, і головою органу самоврядування в різних округах. Тож для того, щоб виборча комісія прийняла рішення про реєстрацію депутата, сільського чи міського голови у відповідному одному окрузі (а не в кількох одразу), йому необхідно протягом 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів подати відповідні документи до ТВК (ст. 89 Закону України «Про місцеві вибори»). У разі невиконання вимог законодавства, виборча комісія приймає рішення про визнання обраної особи такою, яка відмовилася від мандата, і призначає в цьому окрузі повторні вибори.
 Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий