вторник, 17 ноября 2015 г.

ЛЮДИНА ДІЇ

Саме так двома словами охарактеризувала б директора одного з найбільших у районі сільськогосподарських підприємств Вадима Сорокіна. З’явився він на Щорсівщині якось непомітно, після кількох своїх невдалих попередників прийняв псп «Прогрес». За плечима була робота в аграрній галузі на Херсонщині. Хоча за освітою – гірничий інженер, але доля розпорядилася так, що ось уже багато років плекає врожаї, дуже професійно – не гірше агронома - знає технологію вирощування культур, розбирається в агротехніці й агрохімії. Небагатослівний, проте досить перехопити лише один швидкий погляд з-під брів, щоб зрозуміти: схоплює на льоту й немає необхідності в деталізації теми.



З такими людьми приємно мати справу, бо Вадим Васильович звик цінувати не лише свій час, а й час співрозмовника. Тож щоразу, коли ми з начальником управління агропромислового розвитку РДА Надією Дятел приїжджали на поле в посівну чи в гарячі жнива, запрошував нас до машини, сам сідав за кермо і ми вирушали на поля. Орієнтується на них Вадим Васильович, ніби виріс тут, на залісненому Поліссі. Кілька скупих фраз кидає механізаторам, і делікатно відходить. Складається враження, що не хоче заважати нам розпитати у хліборобів про роботу, урожай, постачання, облаштування побуту в польових умовах. І щоразу переконувалися, що про простих трудівників він дбає, мов про власних дітей: і в кабіні трактора чи комбайна свіжа вода та прохолодно (якщо техніка імпортна – з кондиціонером), і смачний обід вчасно привезуть на поле, і з запчастинами затримок немає.
Про зустріч домовлялися зарані, втім, з огляду на зайнятість, відкладали-переносили. На часі у Вадима Васильовича збирання кукурудзи. Її то й залишилося близько 200 гектарів, але осінній дощ вніс свої корективи. А хліборобам так хотілося завершити до свого професійного свята таку важливу роботу, як жнива-2015. Загалом за весь період збирання урожаю через зерновий тік псп «Прогрес» пройшло 12 тисяч тонн збіжжя. Завдяки умілій організації праці завідуючої током Наталії Пилипенко виробничий підрозділ працював чітко й злагоджено. Саме її першою назвав директор серед своїх основних помічників. 7 тисяч тонн було зерна ранніх зернових, а решта – сої та кукурудзи.
- Найвищу урожайність дала озима пшениця – 40 центнерів на круг, - розповідає В.В. Сорокін. – Зібрали також по 15 центнерів насіння льону-кудряша, 17 – рапсу й 13 – сої. Восени також посіяли 2100 гектарів озимої пшениці, підняли зяб на запланованих площах.
Загалом у псп «Прогрес» щороку засівають 5,4 тисячі гектарів ріллі. На наступний рік планують дещо розширити посівні площі. Цікавлюся, як вирішують у Хотуничах кадрову проблему. Виявляється, із місцевих механізаторів у сільгосппідприємстві працює з півдесятка фахівців. Решта приїжджає з сусідньої Петрівки, а також з Дібрівного й навіть Солонівки, що на Городнянщині. І це при тому, що на полях працює сучасна потужна техніка, її парк постійно поповнюється. Серед тих, хто на свої плечі взяв левову частку польових робіт, кого називають висококласними фахівцями й надійними людьми, керівник перш за все згадує механізаторів Володимира Невмовенка, Василя Черненка, Анатолія Марченка, водіїв Василя Лехмана, Андрія Деркача, Руслана Сікача та багатьох інших.
Успіх сільськогосподарського року, який наближається до завершення, директор підприємства розділяє з провідними спеціалістами господарства – головним агрономом Володимиром Корчакою та головним інженером Анатолієм Лютим. Звичайно, у всьому покладається на свого заступника, досвідченого керівника і аграрія Володимира Гвоздьова. У свою чергу не раз доводилося чути від них про те, що з таким лідером, як Вадим Васильович, працюється легко. Бо він людина слова і діла.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий