понедельник, 16 ноября 2015 г.

„Спасибі за відданість професії”, – звертається до аграріїв у переддень їх свята начальник управління агропромрозвитку РДА Надія ДЯТЕЛ

- Вітаю з професійним святом! Надіє Олексіївно, з яким настроєм його зустрічають аграрії?
- Нинішнє свято – вінець напруженого та наповненого повсякденною працею року.


Святкування Дня працівників сільського господарства є даниною любові і поваги до землі-годувальниці, до хліба, до його творця-хлібороба. І доки невтомні руки сільських трударів плекатимуть у полі колос, буде у кожній оселі хліб і пісня, творитиметься невмируща поезія життя. Суспільство високо цінує професіоналізм, глибоке знання справи, любов до землі сільських трударів. У нелегкий для країни час на ваших руках лежить забезпечення продовольчої безпеки держави, тому необхідно віддати вам належну шану і подяку за відданість обраній професії та внесок у розвиток аграрного комплексу регіону.
У нинішньому непростому за фінансово-економічних та погодних умовах році працівники галузі, керівники та фахівці господарств, фермери доклали немало зусиль для того, щоб посилити позитивні тенденції в розвитку сільськогосподарського виробництва.
- Із якими здобутками хлібороби Щорсівщини закінчують сільськогосподарський рік?
- У районі очікуємо зібрати близько 50 тисяч тонн зерна, це значна перемога хліборобів району. На сьогодні вже намолочено 47,6 тисячі тонн, при середній урожайності 36,3 центнера з гектара. Розвиток зернової галузі та її інфраструктури - зерносушильного господарства - передбачає нарощування загальних посівних площ, які в цьому році були збільшені на 1,1 тисячі гектарів. При цьому сільськогосподарськими підприємствами приділялась серйозна увага збереженню родючості ґрунтів (під урожай 2015 року було внесено 78 кілограмів на гектар діючої речовини мінеральних добрив), покращенню насінництва (закуплено 33 тонни елітного насіння), використанню новітніх технологій у сфері агротехніки. До речі, під урожай 2016 року закуплено 90 тонн еліти, при посіві озимих уже внесено 33 кілограми міндобрив на кожен гектар. Сільгосптоваровиробниками району за 10 місяців вироблено валової продукції на 90,5 мільйона гривень, що становить 104% до минулого року. Проведено заплановані посіви озимих культур на площі 5,5 тисячі гектарів (125%) та підготовлено близько 11 тисяч гектарів площ під урожай майбутнього року. У районі займаються вирощуванням соняшнику, сої, озимого та ярого ріпаку, і слід відзначити, що площі під технічними культурами щороку збільшуються.
- У тваринницькій галузі скромніші здобутки?
- Дійсно, якщо в рослинництві намітилась позитивна динаміка, нарощуються обсяги виробництва, то в тваринництві в цьому році вироблено валової продукції тільки на 7,8 мільйона гривень, що становить 85 відсотків до відповідного періоду минулого року. Скорочення поголів’я, яке було протягом 9 місяців, вплинуло на зменшення обсягів виробництва молока (-15%) та вирощування м’яса (-46%). Станом на 1 листопада в сільськогосподарських підприємствах району утримується 1273 голови ВРХ, у тому числі 678 корів, 34070 голів птиці, що становить, відповідно, до минулого 114, 104 і 37 відсотків. Для стабілізації виробництва тваринницької продукції, нарощування чисельності поголів’я худоби, його продуктивності в господарствах розроблено комплекс заходів. Встановлено чіткий контроль за відтворенням маточного поголів’я. Псп «Яна Плюс» ввело в стадо 69 нетелів червоної та чорно-рябої молочних порід, закуплених в Ічнянському та Менському районах, найближчим часом ще буде введено 60 нетелей. Тому в 2016 році очікуємо на позитивну тенденцію в галузі тваринництва.
- Сільгоспформування ведуть роботи з технічного переоснащення сільськогосподарського виробництва?
- Найбільше інвестовано в приватні сільськогосподарські підприємства «Яна Плюс”, «Прогрес», СТОВ «Щорссільгоспсервіс». За оперативними даними сільгосппідприємств придбано 56 одиниць сільськогосподарської техніки на загальну суму 28,1 млн.грн., що більше проти минулого року у 8 разів. У районі працює п’ять сушарок, потужність яких складає 2,5 тисячі тонн на добу, це дає можливість вчасно впоратись з доробкою врожаю та надавати послуги з сушіння зерна іншим районам.
- Уже можна стверджувати, що складний сільськогосподарський рік позаду, й аграрії успішно склали свій професійний екзамен.
- Підбиваючи підсумки цього складного сільськогосподарського року, хочу акцентувати, що основним нашим багатством на селі залишаються люди. Тож, шановні хлібороби, нехай ваші працьовитість, мудрість та наполегливість і надалі створюватимуть достаток на наших столах. Хай любов до землі та притаманний вам професіоналізм здолають негаразди на шляху до заможного життя. Щира вдячність ветеранам сільського господарства, людям, які не шкодуючи себе, віддавали аграрній сфері кращі роки свого життя. Спасибі керівникам господарств, наполегливість, завзятість яких виводить трудові колективи на шлях до успіху. Зі святом!
Інтерв`ю взяла ВАЛЕНТИНА ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий