понедельник, 23 ноября 2015 г.

Коли каса стає порожньою


На цьому тижні було ніби підведено риску під історією діяльності в нашому районі „Лікарняної каси”. Треба коротко нагадати: зареєстрували її ще в 2003 році як громадську організацію. Засновниками стали і деякі начальники місцевого рівня. Планувалося, що основним партнером в реалізації завдань „каси” стане комунальне аптечне підприємство „Ліки України”.



За настійливими рекомендаціями тодішнього керівництва Щорсівщини членами цієї структури стали переважно працівники бюджетних установ. Вони сплачували щомісячні внески  - спочатку по 3 гривні, потім – більше і більше, й станом на нинішній рік перераховували вже по 20. У разі потреби  людина на стаціонарному лікуванні могла  розраховувати на часткову компенсацію вартості медикаментів. (Зараз – до 280 грн.). Доки до „каси” належало багато людей (у деякі періоди – кілька  тисяч осіб), то справа рухалася ефективніше. Однак з часом чимало наших земляків вирішило, що користі від сплати  внесків – ніякої. І розпочалося  упевнене скорочення лав прихильників ідеї „Лікарняної каси”. Ще два роки тому постало питання – закривати проект чи ні? Бо перспективи вимальовувалися „не дуже”. Тоді  вирішили почекати, раптом ситуація поліпшиться.  Але все ж таки „Лікарняна каса” не витримала  випробування часом. Тому в листопаді 2015 року відбулися збори відповідальних осіб (серед інших були присутні М.Яковець, М.Коршун, М.Куценко, В.Карась),  на яких шляхом голосування ухвалили рішення: розпочати процедуру ліквідації юридичної особи  під назвою „Лікарняна каса”. Але перед цим учасники зібрання заслухали звіт голови організації М.Тунди – про роботу в період з серпня 2003  року по жовтень 2015.
Отже, загалом за цей час до каси надійшло  2 млн. 65 тис.477 грн.  На ліки хворим спрямовано 1 млн. 481 тис. 935 грн. (близько 71%), на зарплатню з нарахуваннями персоналу – 511 тис. 287 грн. (майже чверть усієї суми) і на оренду кімнати (з комунальними послугами) – 64 тис. 703 грн. Протягом дванадцяти років  кошти виділялися 7562 пацієнтам. Через членство  у „Лікарняній касі” пройшло приблизно 3200 мешканців району. Якщо у 2007 році налічувалося більше тисячі членів,  то цьогоріч їх лишилося  трохи більше трьохсот. З них половина – працівники медустанов, 20% - освітяни, решта ж – переважно держслужбовці. І в основному вони живуть у Щорсі. По селах картина інакша. Скажімо, в Кучинівці досі було троє членів „Лікарняної каси”. Невеличка сума  зібраних внесків  не може покрити усі видатки організації.
Словом, ситуація була зрозумілою. Тож і не виникло альтернативи логічному висновку: роботу „каси” треба припинити. Хоча шкода, бо  її робота виглядала ніби праобразом страхової медичної системи, тієї форми охорони здоров’я населення, яка чекає на нашу країну в майбутньому. Однак, як влучно зауважив головний лікар ЦРЛ М.Куценко – щось з’являється, а потім – зникає, старе лишається в минулому, а щось нас чекає у майбутньому. Як воно буде – побачимо.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий