пятница, 6 ноября 2015 г.

Про цукровий діабет – компетентно


Хвороба під назвою цукровий діабет належить до числа невиліковних. Якщо людина занедужала, то це вже до кінця життя. За статистикою, зараз у нашому районі 629 хворих на діабет. (Торік було 595). З них інсулінозалежних нараховується 43 (у 2014-му їхня кількість складала 41 особу). Більш детально про ситуацію в цій сфері читачам „Променя” розповіла лікар загальної практики сімейної медицини, ендокринолог А.М. Лопуга.
- Анастасіє Миколаївно, які перші симптоми захворювання на цукровий діабет, на що  передовсім має звертати увагу людина?

- Причини,  щоб  вирушити на прийом до лікаря, доволі прості: сухість у роті, спрага  і часте відвідування туалету. Додатковою  ознакою також може бути надмірна сухість шкіри. Зовнішні прояви занедужання при пониженому рівні цукру в крові – це відчуття слабкості, хворого вкриває піт, відчувається нудота. А якщо людина з’їсть, скажімо, цукерку – то їй легшає. При підвищеному вмісті цукру пацієнт ніби напівпритомний, інколи це закінчується впадінням у кому. Щоб діагностувати у людини цукровий  діабет, потрібні огляд лікаря і проведення низки аналізів. Після ухвалення остаточного висновку призначається лікування.  Пацієнти поділені на дві умовні групи: інсулінозалежні (яким періодично потрібні ін’єкції інсуліну) й ті, в яких перебіг хвороби не такий гострий, тож  їм достатньо вживати таблетки  або відвари трав.
- Як страждає здоров’я людини через цукровий діабет?
- Поступово погрішується зір – аж до повної сліпоти у перспективі, вражаються нирки, серце і мозок, потерпає нервова система. Це може призвести до оніміння кінцівок (відомого як „ефект ватних ніг”), інфарктів, інсультів. Можуть з’являтися на ногах виразки, які довго не загоюються, адже бактерії  добре «почуваються» в солодкому  середовищі. Протидіяти їм за допомогою навіть  складних антибіотиків – не так вже й  просто. Тому непоодинокими є випадки, коли внаслідок цукрового діабету хворому доводиться  ампутувати пальці або й ноги.
- Щоб такого не сталося – як мають поводитися хворі на діабет?
Вимога номер один – вести здоровий спосіб життя. У харчуванні дотримуватися  дієти, звести до мінімуму вживання продуктів, насичених складними вуглеводнями.  Утримуватися від цукру, випічки з білого борошна тощо. Для тих, хто курить – треба позбутися  такої звички. У вживанні  алкоголю потрібна сувора помірність або  взагалі – корисною виглядає повна відмова від спиртного. Загальновідомим є факт, що рухливий спосіб життя, заняття спортом, відсутність зайвої ваги тіла (особливо у старшому віці) відчутно знижують ризик захворювання на цукровий діабет. Хоча не слід скидати з рахунку й такий фактор, як спадковість. Також важливий момент, особливо для дітей – відсутність стресів і зайвого навантаження на нервову систему, які здатні спровокувати загострення хвороби. Тому батьки повинні серйозно і уважно слідкувати за здоров’ям своїх дітей.
І обов’язковою умовою ефективної  протидії цукровому діабету є належне ставлення пацієнта до лікувальних призначень і порад фахівців. Вживаючи ліки на власний розсуд, не дотримуючись необхідного режиму, людина навряд чи поліпшить стан здоров’я. На жаль, усвідомлюють серйозність ситуації далеко не всі хворі  й інколи це призводить до проблемних наслідків. За будь-яку справу треба братися професійно, тож лише в лікарні надання допомоги хворим на цукровий діабет здатне принести очікуваний результат.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяв
Олег МІРОШНИЧЕНКО

P.S. Влітку „Промінь” писав про виникнення проблем із закупівлею інсуліну за державною програмою і нестачею  цього препарату для повного і безкоштовного забезпечення хворих на діабет. (Причина – загальне подорожчання ліків). Принагідно довелося нинішнього тижня поцікавитися у головного лікаря ЦРЛ М.В. Куценка – чи вже виправилася ситуація в цьому питанні? За його словами, так. З бюджету були виділені  додаткові кошти, на які придбали ще одну партію інсуліну.

Комментариев нет:

Отправить комментарий