среда, 25 ноября 2015 г.

Олена ШАРПАН, заступник головного лікаря ЦРЛ з медичної частини: „Своєчасні звернення за медичною допомогою контролюють якість життя”

На прийомі в Олени Шарпан.
Для хронічної обструктивної хвороби легень (ХОХЛ) характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху.
 Основною причиною розвитку ХОХЛ  є тютюновий дим (в результаті споживання тютюну або вдихання вторинного  тютюнового диму). Інші фактори – забруднення атмосферного повітря та повітря приміщень в результаті приготування їжі та опалення, запиленість та хімічне забруднення на робочих місцях, часті інфекції дихальних  шляхів в дитинстві. За оцінками ВООЗ, 210 млн. людей в усьому світі хворіють на  ХОХЛ в помірній та тяжкій формі.
Найпоширенішими симптомами цієї хвороби є задишка (або відчуття браку повітря), патологічне мокротиння (суміш слини і слизу в дихальних шляхах)  і хронічний кашель.  У  міру поступового розвитку хвороби може значно утруднюватися щоденна фізична активність, така, наприклад, як підйом на декілька сходинок або перенесення валізи. Незважаючи на те, що дана „болячка” невиліковна, при своєчасному зверненні  за медичною допомогою та належному лікуванні можливо контролювати симптоми, уповільнити розвиток хвороби, забезпечити достатньо високу якість життя.
Діагноз встановлюється за допомогою простого для пацієнта тесту, так званої спірометрії, який показує, яку кількість повітря людина може  вдихнути і видихнути і як швидко повітря може входити в легені і виходити з них. Функціональні легеневі тести є головними інструментальними методами, які дозволяють поставити діагноз бронхіальної астми та ХОХЛ, слідкувати за реакцією на лікування, виявляти осіб з ризиком захворювань, а також оцінювати статус здоров’я перед початком значних фізичних  навантажень.  Хочу зазначити: завдяки наполегливій позиції громадськості й послідовним законодавчим і податковим заходам вже досягнуто певних результатів у боротьбі з вищезгаданою недугою. Повторюсь: не бійтеся звертатися до лікарів. До речі,  своєчасні обстеження дітей  також вкрай важливі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий