понедельник, 5 декабря 2016 г.

Вільна боротьба


Минулими вихідними, а якщо точніше – 27 листопада, виповнилося 18 років з моменту реєстрації спортивного клубу „Витязь”. З такої нагоди у Сновську було проведено відкритий чемпіонат району (спільно з обласною спортшколою „Олімп”). Учасниками змагань стали майже вісімдесят юних спортсменів зі Сновська, Тихонович, Мени, Чернігова, Ніжина і Боярського району Київської області. До спортсменів з привітальними промовами звернулися голова райради Павло Мірошниченко і завсектором сім`ї, молоді та спорту РДА Наталія Авдєєнко.



Відразу слід зазначити, що за перемогу боролися більше тридцяти місцевих хлопців та дівчат, які представляли СК „Витязь”, спортшколу „Олімп” і ДЮСШ „Колос”. Показово, що восьмеро з них стали переможцями у своїх вагових категоріях. Це А.Голов (до 20 кг), Д.Невмовенко (до 23 кг), який до того ж ще й здобув відзнаку „За волю до перемоги”, Н.Прус (до 26 кг), П.Мішустін (до 29 кг), А.Невмовенко (до 35 кг), Р.Коржавін (до 42 кг) – з титулом „Юна надія СК „Витязь”, О.Коробко (до 42 кг, але іншої вікової групи), А.Лебедєв (до 66 кг), в активі якого – ще й нагорода за кращу техніку. Ще більше десяти наших борців вільного стилю стали володарями других і третіх місць. Результати збірної Сновського району були б кращими, але декілька спортсменів восени зазнали травм на тренуваннях і виступити на повну силу не змогли. Окремо слід згадати дівчат – А.Голову й А.Бригінець, які стали срібними призерками, борючись із хлопцями. (До речі, у жовтні на Чемпіонаті України вони посіли п’яті місця у своїх вагових категоріях).
У коментарі для „Променя” тренер А.З. Косевич коротко згадав про 18-річний період історії спортклубу „Витязь”. За цей час дуже велика кількість молоді долучилася до занять спортом в його стінах. Хоча ці „стіни” час від часу доводилося змінювати: зали ПТУ і ФОКу в таборі „Дружба”, підвал під районним Будинком культури, клуб залізничників і нині – зал на другому поверсі РБК. Матеріальна база для занять вільною боротьбою створювалася переважно за рахунок батьків дітей, друзів клубу, спонсорів і колишніх вихованців. Протягом 18 років виросло ціле покоління спортсменів. Найбільшого успіху досягли О.Россол (чемпіон України, віце-чемпіон Європи і віце-чемпіон світу серед юніорів, став майстром спорту міжнародного класу), А.Росік (призер і чемпіон України серед кадетів), З.Царук, О.Подосіннікова (призери Чемпіонату України серед кадетів), К.Юрина (двічі срібна призерка Чемпіонату України серед кадетів), К.Пуканова (ІІ місце на всеукраїнській спартакіаді школярів). Чимало хто ставав переможцем або призером різноманітних всеукраїнських та міжнародних змагань. Так вже склалося, що здебільшого саме ті, хто зацікавився вільною боротьбою 15-18 років тому, реалізували себе в цьому виді спорту. Взагалі, згідно із наукою і статистикою, на 1000 спортсменів лише 100 здобувають І-ий розряд. З цієї сотні від 20 до 30 стають кандидатами у майстри спорту. У свою чергу - з них лише 7 або 8 досягають вершини майстра спорту. До рівня майстра спорту міжнародного класу доходять троє або четверо. А титул чемпіона світу має шанс здобути лише один. До того ж потрібне належне матеріальне забезпечення процесу підготовки спортсменів і регулярні виїзди на турніри високого рівня. Бо лише в постійній боротьбі та сильній конкуренції шліфується майстерність.
Згадуючи життя клубу протягом 18 років і з нагоди своєрідного повноліття „Витязя”, А.З. Косевич коротко зазначив: „Ми зробили все, що могли зробити в існуючих умовах. Але є надія на продовження цієї справи в майбутньому зусиллями молодих, тих людей, які дбатимуть про розвиток спорту”.

Комментариев нет:

Отправить комментарий