понедельник, 5 декабря 2016 г.

Вакцини проти ВІЛ не існує

СНІД – це стадія ВІЛ (вірус імунодефіциту людини), інфекції, при якій імунна система людини відмовляється захищати свого господаря і у нього розвиваються бактеріальні, грибкові, вірусні інфекції та неінфекційні захворювання.
Спочатку хвороба отримала неофіційну назву «хвороби чотирьох Г» - бо була виявлена у жителів та гостей Гаїті, гомосексуалістів, гемофіліків та осіб, що вживали героїн. Схожими симптомами володіють два віруси імунодефіциту, якими хворіють два види африканських мавп: звичайні шимпанзе і димчасті мангобеї. Цілком можливо, що вірус мутував і подолав міжвидовий бар’єр.
Передача ВІЛ може відбуватися при анальному, вагінальному або оральному сексі, переливанні крові, використанні заражених голок і шприців, між матір’ю і дитиною під час вагітності, пологів або при грудному вигодовуванні. Вірус не передається при поцілунках, пестощах та інших близьких фізичних контактах з людиною, що є носієм вірусу. Він також не передається при диханні, коли ви дихаєте одним повітрям з людиною, зараженою вірусом, при плаванні з хворою людиною в одному басейні і т.д. Вірус також не передається через кашель або чхання. Вірус імунодефіциту не може переноситися москітами та іншими комахами. Вчені довели, що ВІЛ утворився в Західно-Центральній Африці наприкінці дев’ятнадцятого або на початку двадцятого століття.
До теперішнього часу не створено вакцини проти ВІЛ, лікування ВІЛ-інфекції значно уповільнює перебіг хвороби, проте відомий тільки одиничний випадок повного лікування хвороби в результаті пересадки модифікованих стовбурових клітин.
При відсутності антиретровірусної терапії середня тривалість життя з ВІЛ-інфекцією складає від 9 до 10 років, середня тривалість життя на стадії СНІД становить близько 10 місяців. Вірус СНІДу при кип’ятінні гине через 1 хв., але при цьому стійкий до сонячних променів і заморожування. За зараження іншої людини ВІЛ-інфекцією або поставлення його в небезпеку зараження ВІЛ-інфекцією в значному числі держав передбачається кримінальна відповідальність.
На початок 2016 року під наглядом у медичних закладах Чернігівської області перебувало 3522 інфіковані особи, показник поширеності ВІЛ-інфекції – 335,5 на 100 тис. населення. Наш район входить до трійки «лідерів» за поширенням ВІЛ-інфекції в області (460,7 на 100 тис.населення). У віковій структурі переважає група осіб 30-39 рр.(51% усіх хворих). Починаючи з 2013 року, домінуючим є статевий шлях інфікування (66,2%), парентиральний - у середовищі споживачів ін’єкційних наркотиків – 32,4%, від ВІЛ-інфікованої матері до дитини -1,2%, неуточнений - 0,2%.
Згідно з прогнозом, динаміка епідпроцесу буде залежати від якості та масштабів профілактики захворювання серед населення, доступності до тестування на ВІЛ та до засобів лікування та профілактики.
Людмила ПЕРВАКОВА,
Лідія АНІЩЕНКО, лікарі

Комментариев нет:

Отправить комментарий