пятница, 25 января 2013 г.

Раїса Кодинець, заступник головного лікаря центральної районної лікарні: «Нагадаю 10 золотих правил профілактики грипу»

Незабаром може початися епідемія грипу. Такий сумний прогноз дав директор Українського центру грипу Олександр Гриневич. Так що саме час згадати золоті правила профілактики цієї хвороби.


Ставимо часниковий захист
Якщо у вас немає запалення травної системи, нирок і ви не комплексуєте через запах, вранці, виходячи з дому, з’їжте пару зубчиків часнику. Фітонциди, що містяться в ньому, «уб’ють» віруси, які будуть навколо. Правда, забійна сила фітонцидів залежить від інтенсивності часникового запаху. Або ж наріжте 1-2 зубчики часнику і покладіть на блюдце, яке поставте біля себе на робочому столі.
«Аскорбінізуємо» меню
Вітамін С підтримує імунітет у повній бойовій готовності. Тому налягайте на цитрусові. І не забудьте про ківі, квашену капусту і картоплю (у них теж багато «аскорбінки»).
Стаємо чистюлями
Віруси під час епідемії можуть бути на всьому, до чого ви торкаєтеся. Тому прийшли з вулиці – ретельно вимийте з милом руки. І постарайтеся протягом дня частіше їх мити. І поменше тріть ніс і очі: так ви не доставите віруси прямо до «входу» у ваш організм. Влаштовуйте частіше вологе прибирання на робочому місці й у себе вдома: разом з пилом ви ліквідовуєте і віруси.
Мастимо і «миємо» ніс
Дістаємо з аптечних засіків оксолінову мазь (її можна замінити вазеліном або будь-яким жирним кремом) і щедро мастимо нею в носі перед виходом з дому. Вона здатна затримати віруси, які будуть атакувати ваш організм.
Мед
Візьміть собі за звичку щоранку облизувати тарілку з розмазаним по ній медом. Так ви поліпшите кровообіг в ротоглотці, яка також зустрічає перші віруси. А якщо є хороший кровообіг, стінки судин стають непроникними для «агентів» грипу.
Їмо пряну їжу
Вона покращує кровообіг. Це відіграє свою роль в профілактиці грипу тому, що інфекція легше приживається, коли судини спазмовані.
Миємо посуд окропом
Він нейтралізує віруси, які встигнуть на нього потрапити. Особливо це важливо робити з офісним посудом.
Провітрюємо приміщення
Якщо цього не робити, концентрація вірусів буде дуже велика. Тому мінімум раз на годину, на 5 хвилин, запускайте в кімнату потоки свіжого повітря.
Ходимо в лазню і сауну
Якщо ви після літа відразу ж відновили походи в сауну, то підготували потужну антигрипозну броню, бо ефект від парилки виникає через 2 місяці. Але якщо ви згадали про сауну зараз, то все одно починайте ходити: натренуєте імунітет. І обов’язково сходіть в парилку, якщо промерзли. Так ви не дасте шансів застуді. Вона вийде разом з потом.
Займаємося спортом
Будь-яке фізичне навантаження покращує кровообіг. Плюс до того під час спортивних занять організм насичується киснем, завдяки чому утворюється більша кількість нових імунних клітин і імунна система краще бореться з непроханими гостями – вірусами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий