пятница, 25 января 2013 г.

Тур`я: зима, робота і надії

На запитання, що нового в житті тутешньої громади, сільський голова Валентин Чепурко відповів: «Та ніби й нічого особливого. Як і раніше, населення поступово меншає.
З початку року померло вже троє тур’янців. Добре, нарешті вирішилося питання з отриманням дозволів на поховання. Нещодавно велике громадське обурення викликала вимога везти небіжчика у Щорс, на розтин до експерта. А люди в нас переважно бідні, та й час до похорону минає… Однак у столиці на диво оперативно відреагували на скарги громадян і тепер все робиться простіше: якщо померлий – літнього віку, хворів й немає ознак насильницької смерті, то документ на поховання можуть видати лікар з дільничним інспектором міліції».
Поза тим село живе за звичайним порядком. Зима, на щастя, досі не лякала рясними снігопадами. (Минулої п’ятниці навіть трапився дивний випадок – заметів ніби й не було, а в напрямку на Гуту рушила снігоочисна техніка). Магазини потроху торгують, причому не лише в центрі населеного пункту, а й на Бору. До Луки двічі на тиждень заїжджає автомобіль підприємця із замовленим товаром. За статистикою, у людей трохи збільшилося поголів’я телят – цьому посприяла виплата державної дотації. По гроші за такою цільовою програмою звернулися 14 власників худоби з Тур’ї.
Згадуючи минулий рік, Валентин Чепурко до певної міри не приховує задоволення. План з надходжень до сільського бюджету вдалося перевиконати. Причому, які і раніше, головний струмочком, що наповнює місцеву скарбницю, є прибутковий податок з громадян. Загалом у селі близько трьохсот офіційно працевлаштованих людей. Сільгосппідприємство, лісове господарство, заклади освіти і медицини – ось основні роботодавці. Про псп варто згадати, що торік його діяльність явно пожвавилася. У декого з селян навіть душа раділа, бо життя хоч трохи почало нагадувати про минулі часи, коли тур’янські сільгоспугіддя були в роботі. Єдине, чого б хотіли мешканці Тур’ї, так це більшої участі агропромислового підприємства в розв’язанні повсякденних проблем громади. Зрештою, і голова облдержадміністрації Володимир Хоменко неодноразово звертав увагу власників агробізнесу на необхідність підвищення соціальної відповідальності в тих населених пунктах, де вони провадять свою діяльність.
Якщо вести мову про бюджет Тур’янської сільради на 2013 рік, то попередні розрахунки можуть дати підстави для оптимізму. Однак Валентин Чепурко радіти не поспішає. Річ у тім, що збільшення грошових надходжень – ніби палиця з двома кінцями. Буде в бюджеті більше коштів – це добре. Але «нагорі» можуть сказати: коли вже у вас так добре йдуть справи, то поділіться трохи з бюджетом вищого рівня (районним)…
У планах на нинішній рік – капітальний ремонт пам’ятника загиблим під час Великої Вітчизняної війни тур’янцям, що стоїть у сільському парку. Коштом бюджету розвитку буде проплачено за складання проектно-кошторисної документації на ремонт приміщення сільради. Обов’язково треба довести до логічного завершення і ремонт клубу. У рамках виконання соціальної угоди, підписаної з депутатом Верховної Ради Ігорем Рибаковим, реалізація цих та деяких інших проектів (скажімо, ремонт доріг) має відбутися належним чином. Принаймні, у селі дуже сподіваються, що саме так все і буде.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий