вторник, 22 января 2013 г.

Борги – мов гирі на ногах

Продовжуючи розвивати тему проблем у комунальному господарстві, заторкнуту в минулому номері «Променя», пропонуємо читачам ознайомитися з ситуацією в сфері заборгованості споживачів за отримані послуги.
Житлово-експлуатаційна дільниця у Щорсі наразі має тримісячний борг із заробітної платні перед своїми працівниками. На підприємстві мріють: ось коли б споживачі нам сплатили заборгованість за отримані послуги, справи виглядали б не так похмуро. Як розповіла «Променю» керівник ЖЕД Г.І. Кошова, борг держави нині не дуже великий – 11,7 тис. грн. за субсидіями і 3 тис. – за пільгами. (Хоча й ці гроші отримати було б добре). Основна проблема – борги населення, які вже перевищили сімдесят тисяч гривень. З цієї суми значна частка – близько 30 тисяч – має ознаки безнадійної. Заборгованість 12 громадян має вже кількарічну історію, на них подавали до суду, але стягнути кошти так і не вдалося через відсутність у відповідачів грошей і навіть майна, яке можна описати. До того ж судові «баталії» потребують певних проплат, а фінансовий стан підприємства не дозволяє йти на такі видатки. Тому торік жодного позову до суду ЖЕД так і не скерував.
Місцевому підприємству з газопостачання теж доводиться відчути, що таке борги споживачів. І якщо бюджетні установи у переважній більшості розраховуються справно (лише 3 з них недоплатили станом на 15 січня цього року 14577 грн.), то населення… Загалом люди винні за газ понад 612 тисяч гривень. Торік газопостачання осель декількох особливо злісних неплатників було припинене.
Дільниця «Облтеплокомуненерго» у контексті роботи з приватними неплатниками вже тривай час використовує відомий метод – звернення до суду. Протягом ще 2011 року таким чином вдалося вплинути на більш, ніж два десятки громадян. Подібна практика застосовувалася і в році 2012-му. Це мало свій ефект вже хоча б з огляду на суспільний резонанс, внаслідок якого решта споживачів почала ставитися до питання сплати грошей за теплопостачання з більшою сумлінністю. Якщо вести мову про так званий соціальний портрет середньостатистичного неплатника, то це не завжди людина, що з моральних або матеріальних причин втратила життєві орієнтири. Серед боржників, які пройшли через суд, є люди зі статусом й навіть заможні. Чому вони забувають про комунальні платежі – можна лише здогадуватися…
Начальник дільниці «Облтеплокомуненерго» Т.О. Пекельна розповіла, що у Щорсі борг населення за послуги з теплопостачання на даний час існує, проте більш конкретну інформацію вона надати не в змозі й порадила звернутися до прес-служби підприємства у Чернігові.
ЗАТ «Комунальник» зустрів 2013-ий рік приблизно так, як і 2012-ий, тобто з боргом на суму майже 150 тисяч гривень. Підприємству приватні споживачі винні 48 тис. грн., юридичні особи – 60 тис., бюджет – 39,1 тис. Як сказав керівник комунальної служби А.М. Дуля, аби цей борг сплатили, то кошти були б спрямовані передовсім на поточну діяльність – закупівлю насосів, компресорів, заслонок. З початку року в мережі міського водогону вже було 4 прориви – на вулицях Люксембург, Осипенко, Леніна, Горького. (Торік – більше десяти). А для належного функціонування системи потрібні значні капіталовкладення.
Підсумовуючи вищенаведене, можна в черговий раз констатувати, що з такими вихідними даними доволі складно дати старт комунальній реформі. Принаймні, однозначно позитивний результат процесу ніхто гарантувати не в змозі – як для людей, так і для підприємств комунальної сфери. Можливо, тому «нагорі» мовчки погоджуються: хай все лишається, як є? Менше клопоту буде...

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий