пятница, 25 января 2013 г.

Теятнин день

Є в морозному січні день, забарвлений радісним, якимось весняним настроєм. Це 25 січня - Тетянин день. День всіх студентів.

Ймовірно, це єдиний в історії випадок, коли на один і той же день претендують і служителі церкви, і студентство, причому кожна сторона розуміє свято на свій манер. З «Житія святих» ми дізнаємося, що дочка римського консула Татіана зазнала жорстоких переслідувань за віру Христову: їй виколювали очі, різали бритвами, намагалися спалити, але кожного разу Бог карав її ворогів, а Тетяні посилав зцілення. Вражені її стійкістю, кати відмовлялися виконувати накази, просили у Тетяни прощення і ставали на її бік. Суд засудив її до смерті. Пізніше вона була зарахована до лику святих. Однак відомостей про заступництво Святої Тетяни тим, хто звалив на свої плечі багатотрудну справу отримання знань, немає ні в «Житіях святих», ні в інших джерелах.
Але беззаперечним залишається факт: у це свято скасовувалися всі відмінності - вікові та станові, скасовувалися всі чини і звання, зрівнювалися багаті й бідні - всі вони відчували себе співгромадянами «наукової республіки». Маститі вчені і важливі чиновники, успішні присяжні повірені і модні журналісти відчували себе в цей день «старими студентами». Вони згадували прекрасні дні своєї молодості. Саме тому з легкістю і швидкістю день заснування одного університету став загальним студентським святом всієї країни. Тетянин день святкувався всюди. Він об`єднував професорів, студентів нинішніх і «колишніх» по всій Росії, Україні та інших слов`янських країн.
За словами головного спеціаліста з питань юридичного забезпечення виконавчого апарату райради Тетяни Сухобок, і вона в цей день почувається справжньою іменинницею, справжньою героїнею. Вітання, квіти, святковий стіл – все 25 січня для неї!

Комментариев нет:

Отправить комментарий