вторник, 8 января 2013 г.

Нові Боровичі

Історія тамтешнього закладу освіти має право на окрему главу, адже з усіх сільських населених пунктів нашого краю саме там функціонувала не просто школа грамоти (тобто початкова), а другокласна (за сучасними мірками – неповна середня). Можливо, свою роль зіграло те, що Нові Боровичі й на ті часи були ніби центром сільради, до того ж там був маєток графів Милорадовичів.
Причому, за тоді існуючої системи, випускник навчального закладу Нових Борович після складання відповідного іспиту отримував право викладати предмети у початкових класах.
Часом відкриття класичної церковно-парафіяльної школи вважається 17 грудня 1896 року - за старим стилем. У штаті викладачів були Никифор Вишневський, який закінчив духовну семінарію, та випускник міського училища Василь Пригоровський. (Хоча, власне, освітній процес у селі стартував раніше, ще 1886 року, й започаткували його священик Володимир Булгаков та вчитель (з селян) Антон Біба). На утримання навчального закладу, що спочатку містився в найманому приміщенні, Священний Синод виділив 1500 крб. на рік. Вже 10 вересня 1898 року відбулося урочисте освячення Новоборовицької другокласної школи. (Незадовго перед тим «Черниговские епархиальные известия» повідомляли про наявність у селі вакантної посади старшого вчителя, завуча - з окладом у 360 крб. на рік і службовим житлом). Навчалися там не лише діти новоборовичан. Для учнів з інших населених пунктів відкрили гуртожиток на 22 місця. Кожен пожилець постачав до загального столу провізію – на місяць по 16 кг житнього борошна, 50 кг картоплі, 4 кг гречаної чи пшеничної крупи, 1200 г сала, 1200 г м’яса й відро буряків та моркви. Крім того, на свічки для освітлення та найму кухарки вносили платню в сумі 5 коп. у звичайний місяць і 20 коп. – у пісний. Станом на 1899 рік за партами сиділо 67 хлопчиків і 13 дівчаток.
За документами 1902 року школа виглядала як на ті часи, доволі солідно: дерев’яна двоповерхова будівля із залізним дахом, розмір – 30х18 аршин (21х13 метрів), площа садиби складала майже три гектари. До церкви було 350 метрів. До педради належали завідуючий (він же – викладач закону Божого) священик Микола Виноградський, старший вчитель Микола Прожига, вчителів Василя Пригоровського та Івана Юницького. На той час у першому відділенні (класі) навчалося 15 учнів, у другому – 16 і в третьому – 12. З числа старшокласників семеро витримали іспит на право викладання в початкових церковно-парафіяльних школах і вже незабаром розпочали роботу на освітянській ниві. Шкільна бібліотека складалася з 1510 томів. Окрім передбачених програмою предметів, школярі опановували палітурну справу під наставництвом Василя Пригоровського. У листопаді 1902 року на «казенні» 200 карбованців відкрили столярний ремісничий клас, де займалися лише старшокласники. Вони виготовляли різні речі для потреб навчального закладу. У 1902 році число мешканців гуртожитку збільшилося до 30, платня за проживання і харчування на місяць (з кожного) складала 4 крб. 50 коп. Усі вставали о 6-ій годині ранку, о 7 год. 45 хв. була ранкова молитва, потім сніданок. Уроки починалися о 8 год. 30 хв. і закінчувалися о 14-00. До 17-ої години діти були вільні, пили чай. Надалі тривали вечірні заняття – до 20 год. 30 хв., коли гуртом сідали за вечерю. Після 9 год. 30 хв. починалася вечірня молитва й учні молодших класів лягали спати. А старші могли займатися до 23-00. При гуртожитку завжди перебував черговий вчитель.
За розподілом повсякденних обов’язків Микола Прожига займався документообігом, Василь Пригоровський відповідав за бібліотеку, Іван Юницький був завгоспом. З 1 квітня 1902 року в царській Росії вступила в дію реформа системи освіти, внаслідок якої було посилено вимоги до бажаючих працювати вчителем.
Цікавий момент: вже тоді «вищестояще начальство» в особі протоієрея Федора Васютинського та єпархіальної училищної ради тримало на контролі протипожежну безпеку в шкільному приміщенні. Зокрема, 1903 року зверталася увага, що пічки на другому поверсі складені не на кам’яних устях, а на звичайних дерев’яних основах, й цей недолік слід усунути.
У 1913 році Новоборовицька школа функціонувала за вже устійненою схемою, аби набрати учнів, її завідуючий – священик Микола Виноградський – дав оголошення в журнал «Віра й життя». Там писалося, що прийом школярів відбудеться 30 і 31 серпня, кожен бажаючий вчитися спочатку складатиме екзамен за програмою церковно-парафіяльної школи. Прохання на зарахування слід подавати до маєтку «Милорадовичі», де мешкав священик. До заяви слід було додати метричну виписку про народження, свідоцтво про закінчення початкової школи й медичну довідку про щеплення від віспи. Платня за проживання в гуртожитку – 50 крб. на рік – зі своїм одягом та постільною білизною і вноситься за кожні 2 місяці наперед. Також за власний кошт треба було придбати частину підручників і скрипку (для оволодівання музикою). Курс навчання в Новоборовицькій школі був трирічним. Випускник міг потім отримати посаду вчителя у «школі грамоти» і скористатися пільгою – скороченим терміном служби в армії.
Наступного року в правилах прийому значилося, що вік кандидатів мав складати від 13 до 17 років.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий