среда, 2 января 2013 г.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, перший заступник голови депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді: «Поглиблення курсу України на євроінтеграцію – наш цивілізований вибір!»

Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики України» від 1 липня 2010 року встановив пріоритетність для нашої держави інтеграції до Європейського Союзу. Цим Законом чітко визначено, що забезпечення інтеграції України до європейського політичного,
економічного, правового простору з метою набуття нею членства у Європейському Союзі належить до основних принципів зовнішньої політики України.
19 грудня 2011 року за результатами П’ятнадцятого саміту Україна – Європейський Союз, лідери обох сторін заявили про завершення переговорного процесу щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС включно із поглибленою зоною вільної торгівлі. Це спільне рішення ознаменувало успіх багаторічних переговорів щодо нової довгострокової угоди між Україною та ЄС на заміну угоди про партнерство і співробітництво, яка була підписана у 1994 році, і поклало початок нового етапу у відносинах сторін.
Верховна Рада України констатує, що наша держава була, є і буде невід’ємною складовою європейського цивілізованого простору. 2013 рік повинен стати роком інституційного закріплення цього незаперечного факту. Ми, народні депутати України, очікуємо не лише на реальне просування у напрямку європейської інтеграції, але й на досягнення конкретних результатів на цьому шляху.
Керуючись тим, що до конституційних повноважень Верховної Ради України належить визначення засад зовнішньої і внутрішньої політики, Верховна Рада України вітає призначення європейською стороною наступного саміту Україна – Європейський Союз на 25 лютого 2013 року.
Водночас украй важливою є чітка визначеність із датою підписання угоди про асоціацію України і Європейського Союзу, яка передбачатиме створення зони вільної торгівлі «Україна – ЄС».
Підписання та реалізація положень угоди сприятиме поступовому наближенню України до Європейського Союзу у політико-безпековій, торговельно-економічній, гуманітарній, правовій та інших галузевих сферах, що відповідає довгостроковим національним інтересам України та очікуванням українських громадян.
Зі свого боку, український парламент бере на себе зобов’язання продовжити роботу із законодавчого забезпечення перетворень в усіх сферах політичного, економічного і соціального життя нашої держави, зокрема, з удосконалення національного законодавства відповідно до норм ЄС.
Наша держава відкрита для діалогу і взаємовигідного співробітництва з європейськими партнерами. Виходячи з викладеного, Верховна Рада України закликає Європейський Союз та його держави-члени: - врахувавши прогрес, досягнутий у наших двосторонніх відносинах, виявити політичну волю і відкрити можливість для виходу на новий рівень стосунків – політичну асоціацію та економічну інтеграцію. Це необхідно для гарантування незворотності європейського шляху розвитку нашої держави; - забезпечити синхронне подання документів, необхідних для ратифікації угоди про асоціацію між Україною і ЄС, включаючи зону вільної торгівлі, до Верховної Ради України, Європейського Парламенту та національних парламентів держав-членів ЄС відразу після підписання угоди; - невідкладно розпочати обговорення подальших кроків, необхідних для забезпечення подальшого прогресу у відносинах між Україною та ЄС на взаємовигідних принципах політичної асоціації та економічної інтеграції.
Поглиблення курсу на євроінтеграцію в поєднанні з розширенням взаємовигідних торгово-економічних, культурних, гуманітарних та політичних відносин з нашим головним стратегічним партнером - Росією є нашим цивілізаційним вибором.

Комментариев нет:

Отправить комментарий