пятница, 25 января 2013 г.

Людмила Первакова, головний санітарний лікар району: «Захворіли на грип – викликайте лікаря!»

За минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіло по Україні 127464 ососби (до речі ця цифра постійно збільшується), із них 75185 (59 %) становлять діти віком до 17 років. Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано у Києві – 94,4, найнижчий у Харківській області – 10,4 на 10 тис. населення. Показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідемічні пороги в жодному регіоні України.


Наприкінці 2012 р. у Львівській області зареєстрований летальний випадок дитини віком 3 роки з попереднім діагнозом „Гостра респіраторна вірусна інфекція”. За результатами дослідження вірусологічної лабораторії ДЗ „Центральна СЕС МОЗ України” із секційного матеріалу методом полімеразної ланцюгової реакції визначено вірус грипу типу В. Дитина три дні від початку хвороби перебувала вдома. Батьки не зверталися по допомогу до медиків, хоча температура в маляти піднялася до 40 градусів. Коли вони нарешті викликали «швидку», допомогти дитині вже не вдалося.
В нашому районі за минулий тиждень за допомогою до лікарів з приводу ГРВІ звернулося 138 осіб – 54,5 на 10 тис. населення, з них 94 – діти до 17 років (68,1%). Госпіталізовано 7 осіб, з них – 6 дітей. Летальних випадків по району, як і по області, не зареєстровано.
Грип – гостре інфекційне вірусне захворювання дихальних шляхів, яке належить до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Періодично розповсюджується як епідемії та пандемії. Нині виявлено понад 2000 варіантів вірусу грипу, які розрізняються між собою антигенним спектром.
Імунітет після перенесеної хвороби дуже нестійкий, можливі повторні захворювання навіть упродовж року: це відбувається тому, що вірус грипу має властивість змінювати свою структуру. Цей процес призводить до утворення різних штамів вірусу і виникнення щорічних спалахів захворювання, найбільш відомих як сезонні.
Щорічні епідемії грипу можуть чинити серйозну дію на усі вікові групи, але найвищий ризик розвитку ускладнень загрожує дітям до двох років, дорослим 65-ти років і старше, а також людям будь-якого віку з хронічними захворюваннями (хвороби серця, легенів, нирок, крові і хвороби обміну речовин) або з ослабленою імунною системою.
Коли інфікована людина кашляє, крапельки з вірусом потрапляють у повітря. Їх може вдихнути інша людина і піддатися дії грипу. Також він передається і через рукостискання. Аби цьому запобігти, хворі мають прикривати рот і ніс, коли кашляють, одноразовою носовою хусткою, а здорові – носити захисну маску і обов’язково регулярно мити руки.
Медики визначають основні симптоми, характерні для грипу: висока температура, стрімке погіршення самопочуття, кашель (зазвичай сухий), біль у горлі, суглобах, м’язах, нежить, а також головний біль.
Період між інфікуванням і захворюванням триває близько двох днів.
Якщо хвора дитина перебуває вдома, то ізолюйте її від інших членів сім’ї, прикривайте свій рот і ніс маскою, ретельно мийте руки з милом після кожного контакту, постійно провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання кімнати.
Але не забувайте, що найефективніша профілактика хвороби або її тяжких наслідків – вакцинація. Вже більше 60-ти років використовують безпечні і ефективні вакцини. Щеплення особливо важливе для людей груп ризику, а також для тих, хто за ними доглядає.
Повторюся, грип – це високозаразне вірусне захворювання, яке призводить до тяжких ускладнень та смерті. Тому, якщо у вашій родині хтось захворів на грип, негайно викликайте лікаря!

Комментариев нет:

Отправить комментарий