вторник, 8 января 2013 г.

Робота – для кожного, добробут – для всіх

Рік, що минув, став для місцевого птахопідприємства до певної міри визначальним. Попри непросту економічну ситуацію в країні й складну прогнозованість процесів в агропромисловій галузі, йому вдалося не лише утримати свої позиції на регіональному ринку продукції птахівництва, а й започаткувати ряд перспективних проектів розвитку. Результатом злагодженої роботи керівництва і колективу стало те, що, серед іншого, загальнорайонні показники в сфері сільського господарства відчутно поліпшилися. Детальніше про це читачам «Променя» розповіла заступник директора ТОВ «МК-Добробут» В.В. Пилипенко.
Цьогоріч наше підприємство за основним напрямком діяльності спочатку зосередило зусилля на вирощуванні бройлера. Поголів’я цієї птиці сягнуло 110 тисяч, її охоче купували мешканці Чернігівської області для подальшого утримання в своїх господарствах. (Перспективною виглядає і справа продажу м’яса, але для цього потрібно відкриття сучасного забійного цеху). Останніх бройлерів продали у вересні й наступного місяця пташники заселили яєчним поголів’ям породи «Ломан Браун Лайт». З п’ятдесяти тисяч курей близько половини реалізували населенню ще у молодому віці, а решта дала вже до мільйона яєць. Завдяки чіткому системному підходу в утриманні та годуванні ми отримали цілком прогнозовану несучість птиці. Проблем із збутом продукції у нас нема. Торговельна марка щорських птахівників має тверду репутацію не лише на своїй малій батьківщині, а й у Березному, Мені, Коропі, Сосниці, Городні. Шлях до здобуття прихильності споживачів відомий: якість товару і поміркована цінова політика. Ми на практиці підтверджуємо відомий вислів: «Самі дітей годуємо і вам рекомендуємо». Стосовно відповідності нашої продукції існуючим вимогам, то вона підтверджується регулярними аналізами обласної лабораторії ветеринарної медицини.
Якщо вести мову про годівництво, то доречним буде згадати стару приказку: «Аби курка несла золоті яйця, її слід годувати золотим зерном». Наразі ми самостійно, на власному обладнанні, виготовляємо комбікорм. Основною його складовою є кукурудза, зокрема – вирощена на полях місцевого СТОВ «Щорссільгоспсервіс». За якісними показниками це зерно добре підходить для забезпечення птиці належними кормами.
Протягом року на підприємстві тривали ремонтні роботи – лагодилися дахи пташників, утеплювалися приміщення, готувалося місце для утримання великої рогатої худоби. Про такого роду діяльність слід згадати докладніше. Підприємство вирішило зайнятися ще й скотарством м’ясного напрямку, придбавши телят. На даний час кількість бичків сягнула 59 голів, восени наступного року має надійти час їхньої реалізації. Проте на досягнутому зупинятися не збираємося. У зв’язку з цим виникла необхідність в оренді земельних угідь під сіножаті. Процес оформлення документації наразі триває, предметом договору є землі, що знаходяться в межах Зарічанської й частково – Староруднянської сільрад. Також ми міркуємо над можливостями оренди ріллі для вирощування зернових. (Таким чином до певної міри можна вирішити питання із забезпеченням підприємства кормовою базою). Подібна багатофункціональність ТОВ «МК-Добрбут» є своєрідною запорукою стійкості підприємства в непростих умовах сьогодення.
Загалом же варто сказати, що у нас, як і в кожного нормального сільгоспвиробника, налаштованість лише одна – на роботу. А покупці можуть бути упевненими: ми зробимо все можливе, аби улюблена ними продукція завжди радувала око на прилавках магазинів. Принагідно вітаю колектив підприємства, всіх земляків і наших партнерів з Новим роком та Різдвом Христовим. Хай щастя, міцне здоров’я і добробут стануть вашими постійними супутниками у новому році.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий