среда, 2 января 2013 г.

У Новому році – жити по-новому

Минуло шість місяців, відколи його обрали міським головою. Час ніби й невеличкий, але яким було життя у Щорсі протягом цього періоду? З таким запитанням ми звернулися до Романа ЗУБА.

- Коли я заступив на посаду міського голови, то добре усвідомлював: люди передовсім хочуть, щоб їх чули, щоб з їхньою думкою рахувалися. Тому ніколи не ховаюся від проблем, з якими до мого кабінету приходять щорсівчани. Будь-хто може потрапити до мене на прийом і розповісти, що його турбує. (Можливо, це й не обов’язок міського голови, але мені довелося після звернення пенсіонерки особисто взяти участь навіть у спилюванні аварійного дерева).
А найважливіші справи в житті міста обов’язково виносяться на громадське обговорення, все робиться відкрито. Завдяки ефективному діалогу і конструктивній співпраці усіх тих, хто бажає добра Щорсу, цьогоріч вдалося зробити чимало. Народні депутати України, райдержадміністрація, міська рада спільнимизусиллями розпочали реалізацію ряду дуже потрібних проектів. Ремонтувалися дороги, прокладалася липнева каналізація, зроблено перший крок у питанні облаштування нормальної автостоянки біля райлікарні, майже завершено будівництво алеї у міському парку тощо.
Відчутний прорив вдалося зробити міськвиконкому в сфері благоустрою. Завдяки вжитим заходам (зокрема – встановленню сміттєвих контейнерів) майже зникло таке негативне явище як купи непотребу на дорогах під бордюрами. Але усі добре розуміють: прийшов момент кардинальних змін. Якщо взяти для прикладу інші райцентри Чернігівщини (Мену, Городню, Бахмач, Прилуки), то там налагоджена чітка система збирання, вивозу і захоронення побутових відходів. Між комунальними підприємствами і громадянами укладені угоди, які передбачають: з одного боку – щомісячну абонплату за послугу, а з іншого – зобов’язання комунальників у зручний і доступний спосіб організувати вивіз сміття. Подібний підхід дозволяє раціональніше використовувати кошти місцевого бюджету. Я переконаний, що за таким прикладом потрібно працювати і в Щорсі. У вересні 2012 року міськвиконком ухвалив рішення про встановлення платні в розмірі 6 грн. 48 коп. на місяць за вивіз побутового непотребу, процес підписання угод з населенням уже триває. Незабаром житлово-експлуатаційна дільниця (керівник – Г.І. Кошова) розробить чіткий графік руху і зупинок сміттєзбиральної техніки. Міськвиконком суворо контролюватиме цей процес і вноситиме корективи згідно із побажаннями громадян.
До речі, міськвиконкомом спільно з громадськими активістами проведено декілька акцій з ліквідації стихійних смітників. Таким чином люди відчувають свою особисту причетність до справи наведення й підтримання порядку. Загалом же комплекс запланованих міськрадою заходів повинен повернути Щорсу репутацію одного з найпривабливіших міст області, де люди живуть комфортно і в злагоді.
Доволі серйозним іспитом для міськвиконкому стала зима. Однак навіть з огляду на фінансову кризу в державі та мізерні ресурсні можливості міста нам вдалося організувати розчистку вулиць від снігу й у значній мірі – посипати їх піщано-соляною сумішшю.
Рік, що минув, неможливо згадати без культурно-розважальних і спортивних заходів, допомогу в організації яких надавав актив міської громади. Футбольні й легкоатлетичні змагання, свято Івана Купала і, безумовно, провідна подія сезону – гастролі московського театру, коли щорсівчани отримали нагоду переглянути виставу за участю відомого актора В.Конкіна.
У сфері соціально-економічного розвитку 2013 рік може принести Щорсу чимало хорошого. Завдяки допомозі з боку депутатів Верховної Ради місто має отримати суттєві бюджетні надходження. Передовсім гроші спрямовуватимуться на завершення вже розпочатих справ – добудову полігону твердих побутових відходів на Горбасі, каналізування району П’ятикутів, асфальтування доріг і, що дуже важливо, ремонт мереж вуличного освітлення.
Новий рік дає нам шанс нарешті перегорнути сторінку минулого й по-новому налагодити життя нашої громади. Саме від кожного з нас залежить, чи буде в місті порядок, чи почнемо ми разом дбати про рідний Щорс. Звісна річ, треба бути реалістом й чітко усвідомлювати, що зробити все і негайно навряд чи вдасться. Проте в наших силах щоденною працею наблизити той день, коли кожен щорсівчанин зможе сказати: «А у нашому місті – все гаразд».
До речі, днями на адресу мешканців Щорса надійшла вітальна телеграма від депутата Держдуми Росії Дмитра Горовцова. Наш земляк зичить усім міцного здоров’я і щастя, реалізації планів та мрій, тепла і затишку в оселях, й весело зустріти свято в колі рідних та друзів. Я теж приєднуюся до цих привітань – з вірою в краще майбутнє славного міста Щорс.

Олег
МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий