пятница, 25 января 2013 г.

Трагедія Корюківки у 1943 році

У рамках науково-пошукових заходів, присвячених трагедії знищення Корюківки Чернігівської області, співробітники Українського інституту національної пам’яті (УІНП) не полишали зусиль з виявлення однієї з найбільших таємниць цієї унікальної, навіть за мірками гітлерівського терору на окупованих територіях СРСР та Європи, військового злочину та злочину проти людяності – з’ясувати безпосередніх винуватців проведення каральної акції.


Як відомо, 1 березня 1943 року нацистський каральний загін із міста Щорс прибув до селища міського типу Корюківка. Містечко було оточено. Всіх мешканців групами по 50–100 чол. зганяли у великі будинки і розстрілювали. Після знищення всіх знайдених корюківців карателі містечко спалили. Очевидці казали, що дим і заграву від пожеж було видно у Щорсі, Сосниці, Холмах. Акцію проведено 1 і 2 березня 1943 р. Пізніше, 9 березня, карателі повернулися, щоб допалити селище і добити вцілілих.
Наслідки нацистського злочину: вбито близько 7 тис. мешканців. В Акті Чернігівської обласної комісії з встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці від 17 грудня 1943 р. вказано, що 1 і 2 березня 1943 р., за підрахунками, здійснено вбивство 6700 чоловік, спалено 1290 будинків. Проте, реальна кількість загиблих, за оцінками дослідників і місцевої влади, є більшою від встановленої комісією. Ускладнює оцінку втрат і те, що внаслідок цього злочину повністю припинили існування цілі родини і династії, про які вже нема кому згадати. УІНП продовжує пошук відомостей про обставини й винуватців знищення Корюківки, іншу дослідницьку роботу, пов’язану із наближенням 70-х роковин цієї трагедії та 70-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Український інститут національної пам’яті

Комментариев нет:

Отправить комментарий